Страница 1 от 3
Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 8:39 am
от Simi4
Здравейте колеги, реших, че тук е мястото на тази тема, но ако не, който трябва да я премести. Преди години видях у мои роднини готварска печка от този вид. Работеше много добре и ми хареса. Понеже на вилата на готварската "циганска" почти и изгниха ламарините, се сетих за този "модел". Разполагам с готов корпус и всичко необходимо да я направя, но преди това реших да се допитам до знаещите и можещите. Единственото което ме смущава е дали при запалване ще има нужната тяга, тъй като е видно, че дима обикаля цялата печка преди да поеме към комина. Според моите хора всичко било наред. Моля, помогнете с мнения и съвети.
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 8:42 am
от Simi4
Извинявам се за липсата на картинка, но я рисувах а не се приемат bmp картинки. Ще се поправя.
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 8:52 am
от Simi4
Дано се получи, извинявам се за качеството.
Това, което е надянато на кюнеца е бойлерче, водата на което ще се загрява от топлината на дима.
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 9:56 am
от tysonlkr
Аз такава печка не съм виждал и не ми се вярва да съществува
Има една приказка

"шашав човек има, но шашав пушек и шашава вода нема"
Няма как да накараш пушека да върви по пътя който си нарисувал

Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 9:58 am
от taxi855
Въобще не разбирам от такива работи, но ми се струва, че трябва да има клапа директно към комина. При запалване да може да дърпа директно и след това да се затвори и дима да обикаля около фурната ( ако е такова).
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 10:15 am
от stiv1961
Мисля си,че изхода за комина не е на правилното място.На баба печката доколкото си спомням изглежда по този начин:
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 11:26 am
от Mapek
Simi4, не ги слушай колегите дето не са го правили, но знаят, че не може! Аз съм го направил преди повече от 10 години /е малко по-различно

/. Бойлерчето на мястото на кюнеца може да ти създаде поне първоначално малко проблеми - понякога катрана се стича ... после като понагори вече не го прави. Друго, по принцип не трябва да е под налягане - притока на студена вода трябва да е затворен, изхода на топлата - постоянно отворен /т.е. няма изобщо кран/; за ползване на топла вода трябва да се отвори притока за да избута. При това положение става абсолютно неудобен за мрежа, но този тип бойлери по правило не са за мрежа. Знам, че се пренебрегва опасността и се връзват под налягане /риска си е твой - ти си решаваш/, но би могъл да сложиш поне още един предпазен клапан

Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: ср май 11, 2011 10:23 pm
от Simi4
Благодаря на всички за мненията. Stiv1961, това, което си показал е стандартен модел. Taxi855, и аз си мислех това докато се разпали и създаде тяга. Mapek, това бойлерче ще е на самотек. Преди години по публикация във в. "Направи сам" направих подобно. Във вестника беше под налягане. Аз го направих на самотек от въздушна бутилка на камион. Обема беше 42л и след около 40-45минути след запалването на печката (чудо на горно горене) водата ставаше нетърпимо гореща. Кофти беше само, че след време се получи ръжда (разбираемо). Ако може, дай схема с пояснения.
Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: чет май 12, 2011 9:32 am
от антон_31
може да използваш ал.бутилка за въздух на камион, аз за печата работи много добре имамия същата на село

Re: Подобрен модел готварска печка
Публикувано: чет май 12, 2011 3:05 pm
от Mapek
Simi4, какво точно да поясня? За самите клапи: лявата съм я направил тип панта. Горната част /синьото/ - стационарна ламарина, долната /лилавата/ - подвижна /падаща при затваряне/. Дясната - е оригинална /затварящи се отвори при бутане на ключа, бих казъл тип "шубер"/, но преработена в хоризонтално положение. При палене и слагане на дърва и двете клапи са отворени /за по-добра тяга/. При затворена само дясна клапа, излизайки от горивната камера, огъня бие в прегревателя -режим за интензивно нагряване. При затворени и двете клапи пушека изминава възможно най-дългия път - режим "максимално отдаване" /но и тягата е по-слаба/.При затворена само лява клапа, пушека /огъня/ минава под фурната и излиза през комина - за печене във фурната. Това обаче не става когато гори долна камера /само там има водна риза/. За целта съм направил горната скара на "панта" - пуска се и се пали горе, когато ще се ползва фурната. Също и в преходните сезони, когато не е нужно да се подгряват радиаторите, а само леко да се "отвърне" въздуха и между другото да се стопли вода.
При интерес - на разположение съм за всякакви въпроси
