Страница 1 от 4
Преса за плодове.
Публикувано: чет авг 13, 2009 5:47 pm
от emil_v r
Преса за плодове . Има ли някой интерес по този уред , ползва ли го , и как се консерв. след това сока ?
Тази е от Гърция , тук според мен не е познат такъв уред, и не се ползва .
Имам още чертежи на преси , с маслен, авт. крик ....
Имам и мн. ябълки .... чудя се .
Публикувано: чет авг 13, 2009 7:03 pm
от evdoki
Оставя се да ферментира сока и вино, или още малко и оцет

Публикувано: чет авг 13, 2009 8:29 pm
от n_a
"как се консервира сока" хе-хех! Ми, видиш, в дамаджани...
Обаче, на, простички неща, а вкарана красота. Я крачетата на едната преса.... цвят в плетените кошници и дамаджани...
Публикувано: съб авг 15, 2009 10:31 am
от emil_v r
Ахаа Н_А , за крачката на металната преса ли ?
Ми глей ква красива каничка има на казана .
Това чудо , няма бълг. дума като столче у десно от мет. пр. ?
За какво ли е ?
Ноо кажете ябълковио сок ... , нали веднага се окислява , а в дамаджаната , ще ферментира ?
Аа , и н-а , глей горната греда на мет преса , майсторо, разбирал ли е от статика , и съпромат ?

Публикувано: съб авг 15, 2009 10:39 am
от n_a
Това като столче, най-ми прилича на затварачка.
При старите неща красотата е функционална, не самоцелна.
Нема да сравнявам!
Публикувано: съб авг 15, 2009 10:46 am
от emil_v r
Аайде по- сериозно молим !, - затварачка .
Поне не каза само-бачка + (е)
Това е някаква малка пресичка за фрешчета

, може би тургаш една ябълка , и КРЪЦ с лосто я пресоваш , отдоле и има и легенче.
Публикувано: съб авг 15, 2009 11:02 am
от n_a
Отдоле, в легенчето тургаш шишето. Отгоре има дупка и тапа и натискаш. Ако ще прелива, да не се губи материал. Затварачка е, ти казвам.

Публикувано: съб авг 15, 2009 12:33 pm
от NeoBoss
и трите уреда които се виждат на снимката, са преси. Ябълки с тях надали ще можеш да изтискаш. Използва се за пресиране на грозде при направата на вино. След като е накиснато гроздето в бъчви и оставено да ферментира му се отцежда сока , след това гроздовете се изпиват в такава преса и се изцежда сока от тях. Може и преди това да се изцедят зависи колко Танин искаш да има във виното, той се съдържа в дръжките на грозда. Пресованото грозде отива в казана с ракията. Та айде наздраве майстори

петък мина ама събота също е хубав ден за пиене.
Публикувано: съб авг 15, 2009 1:12 pm
от parvev
Емо за това което питаш е преса.Н А погледни снимката сигурно от там падат затворените бутилки в щайгата

Re: Преса за плодове.
Публикувано: чет сеп 03, 2009 2:56 pm
от kliment
emil_v r написа:Преса за плодове . Има ли някой интерес по този уред , ползва ли го , и как се консерв. след това сока ?
Тази е от Гърция , тук според мен не е познат такъв уред, и не се ползва .
Имам още чертежи на преси , с маслен, авт. крик ....
Имам и мн. ябълки .... чудя се .
този уред е за изкарване на зехтин от маслини