Страница 1 от 3
Пещ на двора
Публикувано: пон юли 26, 2010 3:50 pm
от kocetoo
Привет съфорумци!
Хванали сме се няколко комшии да сътворим една пещ.
Засега редим тухли и замазваме с боро-термо теракол.
Мнения и идеи събирам - харесва ли ви? Ще стане ли? Какво да довършваме? Как?...
Публикувано: пон юли 26, 2010 4:45 pm
от merakliq

На мен ми харесва, е как няма да стане като сте я почнали. Пускай снимки по често на всеки един етап.
Публикувано: пон юли 26, 2010 7:20 pm
от ArturDent
Зида се с шамот.
За да направиш дъгата се използва шперплат за кофраж - така зидаж наведнъж, а не като теб - по тухла на ден.
При първото запалване "кофража" просто изгаря.
Re: Пещ на двора
Публикувано: пон юли 26, 2010 7:46 pm
от Хицко
kocetoo написа:Хванали сме се няколко комшии да ...
Извинявам се, но май сте се хванали да пиете бира, като избягате от жените си.

Има няколко теми по въпроса, но кой да търси, и чете.
Едно от важните неща са тухлите - ако има ТЕЦ наблизо, винаги изхвърлят отпадъци. Даже и да са половинки, пак стават. Нови струват доста солено.
Публикувано: пон юли 26, 2010 9:34 pm
от GEORGI5959
Така както сте я захванали отделните редове няма да се разминават и няма да стане връзката. Започнете ги с парче и да станат като четирите хоризонтални реда. Във форума има доста материал по темата - разровете се.
А и още един съвет от мен - при зидането тухлите в свода поставяйте плътно в долния край, там да няма материал, а нагоре конуса колкото дойде. Това е гаранция, че при експлоатация няма да пада пясък върху печеното от високата температура. Гарантирам от личен опит, че ще е така, дори и с глина да е иззидано.
Публикувано: пон юли 26, 2010 9:56 pm
от filmatoplo
Комин ще има ли , или само капак отпред -отваряш ,палиш вътре ,разгаряш ,поставяш месото и затваряш .
Публикувано: пон юли 26, 2010 11:40 pm
от pavkatay
въпроси и отговори
Публикувано: вт юли 27, 2010 9:51 am
от kocetoo
Първо искам да благодаря за отговорите и интереса за зададените въпроси и да добавя няколко нови от моя страна:
Бирите си ги пием с жените. Децата от двора и те помагат за строежа. Затова и скоростта ни е „завидна”, като гледам по десетина тухли на месец, почнали сме строежът от повече от година.
Изчел съм всички теми от форума, но нашият проект леко се различава - една идея по-малка е пещта и идейно е по-скоро декоративна. Първоначално не смятаме повече от два - три пъти годишно да е ползваме и то за по една две пици.
Дъгата за кофража е направихме от стиропор, защото това имахме под ръка, а и стана за 20 секунди - нещо сложно ми се видя това с шпертплата.
Има леко разминаване при горната арка, но ще гледам да го увелича за следващите два реда, като ползвам различни по размер тухли. - Благодаря за съвета.
Задължително ли е с шамот да се маже? Термо-теракола толкова ли е по-зле, няма ли да стане с него?
Тухлите ги поставям плътно в долния край, малко е поизцапано от мазането, затова не си личи ясно.
Не смятам да поставям комин, освен ако не е задължителен за функционалното действие на пещта.
На първи етап мислим да е неизмазана и без врата, но търся съвет дали ще е възможно.
В последствие смятаме да направим ъпдейт, позволяващ и мръвка да се пече, за което ще трябва да е предвиден капак. Търся съвет за оптимален размер на отвора, както и какъв да е капака?
Re: въпроси и отговори
Публикувано: вт юли 27, 2010 9:44 pm
от pavkatay
kocetoo написа:Изчел съм всички теми от форума,.......
kocetoo написа:.......Не смятам да поставям комин, освен ако не е задължителен за функционалното действие на пещта.
?
Противоречиш си колега- комина си трЕбва

Re: въпроси и отговори
Публикувано: ср юли 28, 2010 12:36 am
от lov
pavkatay написа:
Противоречиш си колега- комина си трЕбва 
На дедовата ми къща да не би да има комин. Да не би да мислиш че тогавашните майстори са били по глупави.
Истинската пещ няма комин.. Който не е опалвал такава да не дава акъл и да бърка колегата. Огъня се пали отпред на устата, а не вътре в пеща.
Италиянците не признават пица дето не е печена в пещ пък и с хляба е съшото. А една добре загрята пещ като твоята ще ти опече доста пици.
За капак виждал съм да слагат и рифелова ламарина. Става ама се губи чара. Иначе се ползва каменна плоча. Но задължително ако печеш мръвка се замазва с глина капака за да стане крехко и задушено месцето. Същото се прави и ако се пече и хляб.