Страница 1 от 2

Огнище за врене на буркани

Публикувано: ср юли 26, 2017 8:20 am
от dragonn2
Здравейте. В момента ползваме една стара джанта от камион с изрязана вратичка от едната страна. Сега искам да си иззидам нещо по хубаво, с огнеупорни тухли, че джантата е започнала да се изяжда от ръждата. Същто така трябва да може да се отвежда дима с кюнец, защото ще се намира под навес. Всички идеи са добре дошли.

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: ср юли 26, 2017 8:31 am
от alsted

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: ср юли 26, 2017 6:48 pm
от dragonn2
Супер е твоето, но не е покрива това, което аз искам.
Прикачвам снимки на двете огнища, които имам в момента.

"Малка" джанта:
Прикачен файл:
20170726_102939_HDR.jpg
Голяма джанта (мисля че от гума на комбайн) с димоотвод - кюнец:
Прикачен файл:
20170624_135900_HDR.jpg
Това което ми се иска на мен е да си иззидам нещо с големината на малката джанта, но да има и димоотвод, защото ще е под навеса който все още не е построен :rolleyes:.

Също така отгоре ще се варят буркани в казан и трябва да може да се вадят и слагат буркани докато казана е на огнището. Следоватемно не може да има нищо отгоре.
И накрая ако е възможно да се сваля плочата и да се пачат мръвки на жарта или скара, ще е супер - не искам много нали? :-D

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: ср юли 26, 2017 10:37 pm
от Mc Queen
Търси в нета "печ ракета" или "rocket mass stove"
Там ще си намериш модела, който ще е най-добър за теб.
Придържай се към този принцип на работа.
Казват, че е много ефективен.
Дано съм ти помогнал.
Успех.
Поздрави:
Mc Queen

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 9:06 am
от miliad
Нaмирaш стaрa готвaрскa печкa нa дървa, взимaш сaмо горнaтa чaст и я инстaлирaш върху 4,5 редa единички.

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 10:29 am
от hidrazin
Никой повече не мое да ме накара да вар буркани на огън.
От много години ги варя на ток - чисто, евтино, лесно ...
За мръвките бирата е друга. :-D
:partyman:

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 10:50 am
от Гост
Мен пък никой повече не мое да ме накара да вар буркани вобще.
От много години спрях да варя...
Последно правих кисели краставички. Докато не открих, че по- евтино излиза да си купя готови, стерилизирани- като пуснат на промоция, вместо да купувам краставички от борсата, капачки, подправки ...да се занимавам с тенджери варене и и т. н...
Е. ако си си ги произвел в градината- е друг въпрос...

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 12:06 pm
от hidrazin
Гост написа:
Мен пък никой повече не мое да ме накара да вар буркани вобще....
Донякъде и при мен е така. Преди години правехме по много. Сега правя в малки количества и предимно от това в градината.
Просто за някои неща няма смисъл (съгласен за краставичките). За други обаче не е баш така.
Предпочитам буркани с домати собствено производство, щото знам какво се слага в тези дето са по магазините. :-D
И от компоти няма особено голям смисъл - вече има плодове целогодишно.
От мерак си правя по 8 буркана малини, ягоди, череши ...
Що по 8 броя? Ми щото ги варя в тенекия от сирене с бързовар 2kW.
Тенекията събира 8 буркана от по 800ml или три реда по 6 буркана (общо 18 броя) буркани от 400ml.
Доматите ги правя основно в малките буркани - като сваря три тенекии (48 бурканчета) с домати и ми стигат за зимата.
Разбира се че цяла зима по магазините има пресни домати - дървени и безвкусни кисели домати.
:partyman:

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 1:24 pm
от vlax
hidrazin написа:
Доматите ги правя основно в малките буркани - като сваря три тенекии (48 бурканчета) с домати и ми стигат за зимата.
А доматен сок не правиш ли? Водката много върви с доматен сок. :-D
Когато бях ученик преди много време,не казвам колко :-D ,хита беше водка Столична с доматен сок.Доматен сок много,но водка трудно се намираше в града,ходили сме на 20-30 км до някое село да купуваме водка,там никой не я купуваше. :lol:

Re: Огнище за врене на буркани

Публикувано: чет юли 27, 2017 4:22 pm
от BlackBox
Можеш да вземеш голям газов котлон и бутилка и да не се занимаваш с палене на огън.
Предимството пред тока е, че можеш навсякъде да ги вариш бурканите.