Страница 1 от 2

ресторан'ска аспирация

Публикувано: вт май 26, 2009 8:33 am
от n_a
Има ли тук професионалисти?
Какво представлява туй чудо, как се изчислява, варианти, опции, цена, ох-ох-цена...

Re: ресторан'ска аспирация

Публикувано: вт май 26, 2009 1:26 pm
от rulom
n_a написа:
Какво представлява туй чудо, как се изчислява, варианти, опции, цена, ох-ох-цена...
Точно за тази работа професионалистите взимат пари.....тук, освен съвет за вентилатор не вярвам друго да получиш.
Успех !

Публикувано: вт май 26, 2009 2:39 pm
от n_a
Бе надявах се, ползватели да споделят това-онова като метраж/мощност/кубатура/цена/закон...
Щото не ми се щя да скоча на първия местен Разбирач препоръчан от съседния дюнер, примерно. Тез специалисти не се прескачат под път и над път и не правят по 2 инсталации на ден. Нама достатъчно информация.
К'во ти се обяснявам!
:shock:

Публикувано: вт май 26, 2009 8:31 pm
от rulom
На теб ли да ти казвам, че Гугъл знае всичко :-D

Публикувано: вт май 26, 2009 8:40 pm
от n_a
Говори ми говори ми
:|
:razz:

Публикувано: вт май 26, 2009 9:09 pm
от emil_v r
A- taka Типично лошо зададен въпрос.
Ясно е че има , и то мн. добри специалисти .

Няма скица / чертежче с квадратури и обеми , съществуващи вентилатори , изходи , и т.н. Никой не може да отговори без това.
Вапросът има и два аспекта , технически , и документално административен , с ъс своите тънкости.също неясно какво питаш .
Ясно е , че став вапрос за пари , но на кой , и колко да се дадат е инфарктно.

Публикувано: вт май 26, 2009 10:36 pm
от n_a
А това е приказка. Седем на седем, високо два и педесе. Да речем, че няма глезотии от изброените. И к'во прайм?
Чух 25-35лв на квадрат (това е тръба, предполагам) отделно двигател... ОК, нооо аз даже не знам какво представлява това АСПИРАЦИЯ. Това ми е проблем, като си нямам представа, как да питам Гугъл?

Публикувано: вт май 26, 2009 10:41 pm
от nephelin
що не съм те видял бе братче!
има си фирми дето дават едни сертификати и после в хеи-то,ма утре ще ти кажа как,абе по-подробно.аз го правих наскоро!просто ми е кусно да се ровя в документите.

Публикувано: вт май 26, 2009 10:43 pm
от n_a
...щото си зает само с тебе си, брат :wink:

Публикувано: ср май 27, 2009 12:32 am
от vanko68
По принцип вентилацията в ресторантите се изгражда с два клона-нагнетателен и смукателен.Нагнетателния има задачата да вкарва свеж въздух отвън,а смукателния да изхвърли замърсения навън. Изчислява се в м3/ч,което пък зависи от вида на заведението,грубо май се полагаха по 40 м3/ч на човек,като се смята макс.капацитет за хора.
На нагнетателния се добавя система за подгряване на зимния въздух,обикновено с елнагревателни боксове или с канален климатик.Или с топлообменник вода/въздух ,ако имаш парно в ресторанта.На него пък трябва да осигуриш защита против замръзване и спукване с елнагревател,ако парното спре
. За да се улови част от изхвърляната топлинна енергия ,се монтира и рекуператор между двата клона.Така около 60-70% се връщат обратно в помещението.
Самата вентилация се осигурява от вентилационни боксове,смукателен и нагнетателен.Понякога идват комбинирани с рекуператора в едно тяло.
Много от собствениците грешат,като монтират само смукателна вентилация.Зимата,ако е затворено помещението,няма откъде да влезе въздух и вентилацията не е ефективна,започва да връща от тоалетните или кухните и става мазало.Да не говорим,че понякога клиентите не могат да отворят вратата поради подналягането вътре и ако вратата се отваря навън..Винаги двата клона се смятат с еднакъв дебит,тоест ако изхвърлиш навън 1000 м3/ч,същите 1000 м3 трябва да влязат вътре.