Страница 1 от 2

Аспирация... за барбекю

Публикувано: пет мар 02, 2007 6:53 pm
от ARTU
Здравейте! На едната тераса имам намерение да направя нещо като лятна градина. Терасата е 1,5 на 3,5 метра и в единият край мисля да сложа плот за барбекю. как да отвеждам обаче димът от него? Имате ли някаква идея? Струва ми се, че ако оставя просто една фуния над него и я отведа на 1 м встрани, димът няма да се "навие" да ходи нататък...

Публикувано: пет мар 02, 2007 7:19 pm
от Justy
В апартамент или в къща ? Принудителна аспирация при горещи газове е скъпо - проучи по сайтове и магазини за камини с въздушно отопление. А при естествена аспирация тръбата трябва да ходи не само настрани, а и нагоре - във вертикална тръба се създава подналягане в долния край - и газовете ще се "навият" :wink:

Публикувано: съб мар 03, 2007 2:00 pm
от ARTU
Апартамент.

Публикувано: съб мар 03, 2007 2:27 pm
от Justy
Комшиите отгоре ще се навият ли да им мирише на скара-бира :?

Публикувано: нед мар 04, 2007 4:22 pm
от ARTU
Отгоре има само един етаж - на предпоследен седми съм. Освен това цяло лято като съм го разпалвал никой нищо не е казал, а терасата не е затворена. Комшиите на същия етаж от съседния вход са изнесли барбекюто на метална конструкция, оградена, с фуния и 30 сантиметра кюнец. Явно им върши работа...

Публикувано: нед мар 04, 2007 4:30 pm
от Justy
Значи въпроса ти е решен. Комина ти трябва да излезе поне половин метър над покрива - за да имаш тяга. И не забравяй отгоре калпаче - продават ги във всички складове за строителни материали. Успех :2thumbs:

Публикувано: пон мар 05, 2007 2:16 pm
от ARTU
Там е проблема, че не ме устройва да пускам комин 8 метра :shock: Ще пробвам с Г-образен димоотвод :)

резултати

Публикувано: нед май 13, 2007 8:01 pm
от stoyan4o
Стана ли BBQто може ли някое фото да пуснете по случая .
Началните условия на задачката са същите и при мен само
че аз съм на старта и нещо се почесвам щото много са въпросителните
а пък удоволствието от ползуването му са немалки и дето се казва
сега или никога:-)

Публикувано: пет сеп 24, 2010 12:58 pm
от srj
Като гледам темата от 2007г дано някой ми отговори за да не пускам нова. И аз мисля за варианти да отвеждам дима от електрическата скара / на открита тераса/ с нещо. Последно измислих да инсталирам абсорбатор и пробивайки стената на кухнята и след 2 метра / евентуално с плоски въздуховоди/ да се свържа към комина. Трябва да го направя на всяка цена, че ми е голям кеф.Но съм на 3-я етаж в 5 етажна кооперация и пуши на комшийката, което е кофти пък и тя е една змия. Притеснения :
- ще обира ли пушека абсорбатора с оглед, че ще е отвън?
- пвц плоски въздуховоди ще издържат ли на тая температура, или да ползвам друго ? какво?
- аз го измислих така ,но приемам и други съвети
Благодаря

Публикувано: пет сеп 24, 2010 4:15 pm
от piron45
Колега за да имаш ефект от абсорбатора трябва да заградиш скарата от три страни и чадър отгоре за абсорбатора. Иначе теченията ще разнасят дима и машината ще работи залудо. Според мен ПВЦ-то не е за отвеждане на топли газове, ще се деформира.Най добре с метални и вместо да си даваш парите за абсорбатор на балкона сложи само един вентилатор в чадъра над скарата, ще свърши много по добра работа. Има едни вентилатори с квадратно тяло подобно на компютърните, но по големи около 20см страна. Хващаш някой тенекеджия да ти направи шкаф с чадър от поцинкована ламарина като в горния край монтираш вентилатора, от там с ламаринени въздуховоди / лесно се правят / та в комина. Може и с кюнци ако тенекеджията ти пригоди след вентилатора кръгло сечение с подходящ размер.
Хайде успех и да се похвалиш какво си направил.

ПП. Сега се сетих че съм виждал някъде да се продават такива готови шкафове от ламарина за скара с кръгло сечение отгоре за кюнци. Ако си намериш ще си спестиш сума ти работа.