Страница 1 от 4
диаметър на тръбата за аспиратора
Публикувано: ср юли 25, 2007 9:53 pm
от roshav ohluv
Здравейте пак,
Направих грешката да действам преди да проверя по-обстойно: изкарах тръба с Ø 100 мм през стената на бъдещата ми кухня, с идеята оттам да изкарам въздуха от аспиратора. Сега проверявам какъв аспиратор да взема и установявам, че за кубатура на помещението от 90 м3, би трябвало мощността му да осигури поне 500-600 м3/час... Това правилна сметка ли е?
Подобни модели аспиратори отвеждат въздуха с Ø 120 или 150 мм, което предполагам ще създаде налягане в моята тръба, водещо до повече шум и мъчение на аспиратора и в резултат намалена всмукателна сила... Доколко съм прав за това, тъй като вече ми сложиха външна изолация и ми е мъка като си представя, че трябва да разбивам наново?
Публикувано: ср юли 25, 2007 10:03 pm
от velsi
Абе какви са тези 600 м3/час?! Това за мене са чисти рекламни и търговски трикове! Това да не ти е заводска аспирация. Ако това е вярно излиза, че твоите 90 кубика ще се изсмучат за 9 минути! А откъде ще влязат новите?
Аз имах преди години комп. клуб, в който се пушеше в несвяст и малко прозоречно вентилаторче с дебит 35 куб. м/час го проветряваше перфектно. Моето мнение: вземи си такъв аспиратор, който ти отговаря на отвора, за да не се налага да правиш изпълнения. И си помисли още от сега откъде ще влиза свежия въздух, за да няма после теми от рода: "Помогнете, като си пусна аспиратора бълбука канала в банята и мирише на ...."
Публикувано: ср юли 25, 2007 10:45 pm
от roshav ohluv

Това с канала ми хареса

Проветрението е осигурено, както пише в дебелите книги: от срещуположната страна на стаята спрямо аспиратора
Наистина ли един по-простичък аспиратор от 150-200 м3 ще ми свърши същата работа, за да не ме бие жената с тигана по главата заради миризмата на пържени тиквички?

Публикувано: ср юли 25, 2007 11:01 pm
от velsi
Как да ти кажа... аз самия нямам аспиратор в кухнята все още. Но като се замисли човек за да не мирише на тикви не е нужно да се сменя целия въздух в кухнята 10 пъти за час и половина, а просто да може ефективно да се изсмучат изпаренията над печката. С тази задача мисля, че ще се справят и по-малките модели, стига да не е някое китайско недоразумение.
Публикувано: ср юли 25, 2007 11:46 pm
от roshav ohluv
Сетих се как преди 1-2 години, през зимата, -15 С навън (знам, че сега такова нещо звучи абсурдно), жената се трудеше над печката, аспираторът на мах, но естествено не бяхме отворили прозорците. По едно време дочух лек свистящ звук и полека лека видях откъде е: Въздухът нахлуваше през двете дупки на един контакт в стената!

Тогава разбрах колко добра дограма имаме и колко добре съм си уплътнил външната врата

Публикувано: пет юли 27, 2007 7:02 pm
от teoto
Има някакви таблици за изчисляване на въздуховоди спрямо дебита. На мен ми сметнаха за 550 кубика ф150 нищо, че аспиратора е ф120. От един месец ползване съм доволен - няма шум и смуче яко. Дължината също е от значение, на въздуховода де.
Публикувано: пет юли 27, 2007 7:28 pm
от roshav ohluv
При мен аспираторът най-вероятно ще е за 500 м3, а тръбата общо близо 2 метра, като 25-30 см от нея ще са Ø 100 мм, останалите Ø 120 мм. Ще имам ли затруднения?
Teoto, каква марка и модел ти е аспираторът?
Публикувано: нед юли 29, 2007 6:03 pm
от teoto
Fagor AF3-647 X
Телескопичен
Два мотора
3 скорости
Капацитет - 600куб.м/час
Ако имаш възможност, сложи по-голям диаметър. При ф100 мисля, че ще имаш увеличено ниво на шума, а може и мотора да се товари.
Успех!
Публикувано: пон юли 30, 2007 11:20 am
от roshav ohluv
Благодаря за снимките и съветите! Наистина мисля да сложа Ø 125 мм.
Говорих с ОВ инженер - каза ми, че капацитетът на аспираторите, който се обявява, е силно завишен спрямо реалността (маркетинг, какво да се прави). Например, при 500 м3/час и Ø 120 мм, това означава скорост на движение на въздха в тръбата от 7м/сек....! Нищо чудно, че са ти изчислили за 550 м3/час Ø 150мм; просто реалният капацитет едва ли е 550 м3/час и затова са сложили фабрично изход от Ø 120.
Публикувано: пон юли 30, 2007 7:25 pm
от teoto
От много глава не боли. Вече съм на принципа да е повече, отколкото да се ядосвам после