Страница 1 от 1

Вентилация за ресторант

Публикувано: нед апр 13, 2008 9:08 pm
от GARD
Поставих вентилатор смукателен 2700куб.на заведение от 100кв.м.
и височина 3.00м. с отвори 15бр. във вентилацията с размер ф100 ,но не дърпа както трябва каде е проблема.Заведението е за 80места.

Публикувано: нед апр 13, 2008 9:16 pm
от masteradmin
не е важно само да смучеш въздуха, а и да го вкарваш. Аз преди имах заведение и бях сложил много мощна турбина да смуче в средата, но едва след като пуснах и една да нагнетява въздуха (да се получи течение ) стана супер. И понеже клиентите през зимата се оплакваха че им е студено - нагнетяващата турбина я пуснах по крайщата на стаята в тръба ф50. След то познай къде я надупчих ? Точно под радиаторите и по този начин се получи топъл поток от всички стени на заведението към центъра. Пушеха по 15-20 души без да се усети. Но не забравяй само турбини - вентилаторите са за глупаци.

Публикувано: нед апр 13, 2008 10:18 pm
от Palawnik
Заведение с 80 места трябва да има поне 3 200 куб/час и то не смукателна, а нагнетателна вентилация. Трябва да е разделено на две части.
Избора на диаметър също не е много удачен. При 15 бр. ф100 скоростта на въздуха през тях е 5,9 м/с. Това е малко множко. Предполагам сечението на тръбите също не е повече от ф110. Това създава известна загуба и оттам неефективност на вентилацията.
Ако само увеличиш дебита на вентилатора без да увеличиш сечението на тръбите и решетките скоростта ще стане 7,55 м/с. При скорости над 6 м/с се чува свистене при движение на въздуха през решетките и тръбите. Понякога това е доста гаден звук.
Моята препоръка е да не се опитваш да направиш вентилация за такова заведение тип „направи си сам”. Дай някой лев на проектант, за да не се наложи отново да я подменяш.
Това което казва masteradmin също е много вярно. Винаги съм казвал, че прости инж. като мен има колкото искаш, но прост въздух няма. За да излезе трябва преди това да влезе.
Ако все пак решиш да си преправяш системата няколко съвета. Задължително два вентилатора единия вкарва другия изкарва с дебит поне 3200 куб/час. Две тръби в края на заведението и на нея решетки да са с обща площ 0,5 кв.м примерно 15 решетки с размери 0.2x0.2 м или ф200. Диаметъра на тръбите не по-малко от 0.2x0.2 м или ф200. Това за смукателна вентилация. За нагнетателната може в средата една тръба и на нея 7 решетки с размери 0.4x0.2 м или ф300. Тръбите със същите размери или по-големи.

Публикувано: нед апр 13, 2008 10:28 pm
от GARD
Момчета много ми помогнахте и съм благодарен за отговорите.