Страница 1 от 2

Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пон мар 13, 2017 10:05 pm
от hristov1
Здравейте, имам една стая 9-10м2 с настилка паркет (рибица ли как му се вика) и искам да освежа паркета, ще извикам майстор да го изцикли или ще пробвам с виброшлайфа, тъй като няма почти лак по паркетините.. Та въпроса ми е мога ли да байцна паркета преди да го лакирам(Мисля да го лакирам с безцветен матов лак на Alpina или ако може да ми предложите нещо до 25-30лв макс.) :?: :-D
Поздрави.

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: вт мар 14, 2017 12:12 am
от hristov1
От това което прочетох във форума разбрах, че след като се изцикли може да се мине с байц и после с грунд за дърво и после с матов лак?Или.. :?: :? :-D

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: вт мар 14, 2017 8:39 am
от EDI
Всичко може.Може и байц, може и лазур с някакъв цвят.Обаче горното покритие трябва да е с лак за паркет, сиреч да е износоустойчив.Маслата на АЛПИНА са хубави, но лаковете им за паркет не знам, не съм ги ползвал.

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: вт мар 14, 2017 1:08 pm
от stridata
Можеш, тънкият момент е да не е останало нещо от стария слой (което с виброто ще стане задължително) защото байца там няма да попие и ще стане петно. Грунда и лака след байца, задължително да са за паркет, ако не искаш да ти създава проблеми....

П.п
Ако ти се занимава прегледай хард-вакксите за под на Осмо. Прочети и как обработват и почистват!

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 2:05 pm
от hristov1
Здравейте днес шлайфах паркета около 2 часа с виброто и шкурка 100 и съм взел една шкурка 240 за финиш ( незнам дали така е редно)
Оказа се че паркета има големи фуги и се чудя дали ще е удачно да използвам фугопълнител тъй като паркета е стар а под него е с някъкви плоскости като ОСБ, а под тях сгурия ..
После се чудя иска ми се да използевам вакса за паркета но искам да е само вакса тъй като една вакса струва 60лв/1л което е достатъчно за моята малка стая(9м2) но забелязах че някой вакси трябва да се обработят с някъкво масло допълнително което и то струва 60лв и то стана златно хаха та ако знаете някоя такава вакса споделете моля :)
Вчера бях в практикер и ми направи впечатление че на ваксите на губра пишеше че стават за обработка на паркет а 500мл вакса е 24лв по евтино излиза стига да не трябва да се обработва с нещо..
Сега ще кача и снимки да се види за какво иде реч ще става ли няма ли да става но по принцип в тази стая като сложа една легло 180/200 и много малка част от паркета ще се вижда така че мисля че няма да е фатално :)
Поздрави пичове и много ви благодаря за съветите. :-D :wink:

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 3:58 pm
от nikolson
Щях да ти кажа да викнеш да ти го изциклят, но съм пропуснал темата. При цикленето ще се премахнат драскотините и нараняванията по паркета. Освен това, след шлайфането трябва хубаво да се почисти от прахоляка.

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 4:04 pm
от Гост
Ако това, на снимките е крайния резултат- ще трябва още циклене.
Събираш стърготините (те се добавят към сместа за запълване на фугите при фугиране

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 4:50 pm
от hristov1
Не е крайния резултат ще го мина още 2 пъти трябва ли последния път да е с по финна шкурка или мога само със 100.
Ако не стане ще извикам да ми го изциклят работата е там че за стая 9м2 ще ми вземат повече пари защото е малко работатата :)

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 5:11 pm
от preslav
Паркетът ти е от много добро качество, едно машинно циклене и ще забравиш за всякакви байцове - двукомпонентен лак и си готов.

Re: Мога ли байцна паркета след циклене?

Публикувано: пет мар 17, 2017 6:38 pm
от Lisko
Шкурка 240 е безмислено старание за паркет който ще се лакира.