infomar написа:preslav написа: ............
Горещи са хубави, но остави няколко за след час-два и ще видиш разликата.
Чакам снимки, а после ще кажа и за лютеницата.
Хубаво, ама до кога ще чЕкаме да кажеш и за лютеницата... или още снимки
Ако е нещо мързеливо давай, ама ако иска работа......
Добре, че ме подсети за лютеницата, макар че то дойде времето за козунаците.
Малко предисловие - какво съм виждал да се прави до момента. В градината не всичко зрее наведнъж, но като започне да зрее не всичко може да се изяде - от днешната кофа домати каквото се изяде-изяде, останалото става на 2-3 буркана доматено пюре, след ден-два схемата се повтаря и така до есента когато излезе червената капия. Прави се офанзива, пече, белене, мелене на пипера - в зависимост от количеството отива един ден и накрая си като пребито псе. На следващия ден обаче трябва да довършиш започнатото - вади се голямата тава, започва едно отваряне на буркани с пюре и едно разпитване колко да е домата, колко да е пипера. Слага се тавата на огъня и се започва със следващото питане, колко сол, колко захар, колко чер пипер, колко олио и другите му подправки. Бъркаш с дългата лопатка, онова пльока, а ти се дупиш да гребнеш малко, че да поизстине, че да опиташ и да добавиш още сол, захар, подправки. Не е лесно и никак не е приятно свалянето на тавата от огъня, ама да кажем свалил си я без да се залееш или да те опръска пльокащата каша. Другото е по-лесно, пълниш бурканите, заваряваш и ако си уцелил дозите цяла зима ядеш лютеница. Да ама ако нещо не си премерил, ако я пресолиш, а недай Бог загориш - всичките буркани гадни.
Поради гореизброените причини реших да пробвам какво ще стане в хлебопекарната. Ако искаш да си сигурен, че слагаш истинско доматено пюре си правиш свое - колкото решиш, но по 2-3 буркана на 2-3 дена не се усеща хамалуването. Няма как да избягаш от печенето на пипера, имаш 2 опции - в торбички и във фризера или пак си правиш пюре. Разбира се ако не ти се занимава си купуваш готово пюре и готов печен, белен пипер от магазина.
Един буркан доматено пюре и един буркан пиперково пюре се събират спокойно във всяка хлебопекарна - избираш програмата за "сладко", натискаш копчето и слагаш малко сол, малко захар, малко подправки по твой вкус - аз слагам чер пипер, кимион, може малко лют червен пипер, 2 супени лъжици олио. Като се извърти програмата опитваш, добавяш подправки по свой вкус, аз слагам и 1-2 скилидки чесън минат през пресата. Ако затвориш бурканите докато е гореща лютеницата може и да не заваряваш, а и в хладилника винаги има място за 2 буркана. Дори и да сбъркаш нещо с пропорциите 2 буркана се изяждат, но ако са 20-30 си е мъка.
Та такава ми е идеята за лютеница в хлебопекарна - пропуснах да кажа, че там нищо не пльока.
Вече говорихме, че преди всяко ползване трябва да се проверява за свободното въртене на бъркалката, ако е спекла казах как най-лесно се освобождава.
Наздраве!