Страница 1 от 2
Чистене на загоряло
Публикувано: съб окт 22, 2011 6:03 pm
от kabel96
Дайте идея с какво да изчистим един казан за ракия.С тия домашни препарати не става.Пробвах и с спрей за керамични плочи и спрей за карбуратори пак не става.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: съб окт 22, 2011 6:22 pm
от Стефко
Най напред го намокри обилно с вода. След това остъргваш с нож колкото може повече, без да нараняваш метала. След това шлайфаш с намокрена шкурка с едрина 180. И накрая шлайфаш с домакинските гъби, но не с дунапрена, а с обратната страна.
За да не ми загаря казана, аз вече практикувам да изварявам само течната фракция. Твърдата прецеждам и пресовам.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: съб окт 22, 2011 6:36 pm
от Фло
Сода за дъски /натриев карбонат/ е много стар домашен препарат и много ефективен за тази цел.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: съб окт 22, 2011 6:48 pm
от lov
Има един израелски препарат за загорели тенджери. Продава се по магазините. Към 5 лева е опаковката черна туба с помпа. Напръскваш и чакаш към 20-30 минути.
Има и друг вариант но е малко опасен ако не знаеш как е заварен казана. Става само ако заваряван с месинг. Загряваш с пърлачката докато доизгори всичко. И после с тел за съдове.
Аз ползвам такава домакинска тел като я затискам с една стара метална четка за за бормашина. За 5 минути и с помоща на бормашината светва като нов.
А прави се на мокро. Трябва да да има малко водичка на дъното.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: нед окт 30, 2011 12:35 am
от kuger
Действителен случай, пред мен. Предишния мераклия за ракия /то стана рима/ сложил на дъното на казана някакъв чувал, ама май от нещо изкуствено. Уж да не загори. Такова мазало беше, че не ти е работа. Казанджията ме засили за сноп лозови пръчки, от резитбата. Даде им огъня при празен казан. Отлепяше се на големи люспи. Като изгоряха пръчките, ливна вода вътре и казана светна. Това беше по соц. време, сега не знам някой дали ще си изтезава казана така.

, и не загаряйте казаните!
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: нед ное 06, 2011 6:28 pm
от hladnia
kabel96 написа:Дайте идея с какво да изчистим един казан за ракия.С тия домашни препарати не става.
Преди да измислят препаратите за улеснение на домакините, БАБИТЕ действаха така.
Накисване на съда със топла вода да престои повече време, и после със една шепа пясък и парцал се разтрива до блясък .

Re: Чистене на загоряло
Публикувано: вт ное 08, 2011 9:20 am
от valentin112
А като превнтивна мярка /гледах го това наскоро/, казанът се замазва с кал от жълта пръст преди запалване на огъня. После измиването му е детска играчка...П П...това е само за предпазване от нагар от външната страна.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: вт ное 08, 2011 10:14 am
от ZMeyGorianin
Казана ти ще го изчистиш по един или друг начин, но за в бъдеще си отрежи една ламарина / поне 1мм./ с диаметъра на казана и я подложи под него. Става и дъно от варел. Или вътре можеш да сложиш второ дънно от надупчена медна или неръждавейка ламарина на разтояние 5см. Така едрия материал няма да опира на дъното и да загаря колкото и силен да ти е огъня! А най-добре е да го прецедиш и пресоваш преди варене и да сложиш само течноста.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: вт ное 08, 2011 10:23 am
от kabel96
На всички които отговориха ще получат мостри от казана като минават на сам.Казаните са професионални но има нещо сбъркано май в конструкцията им.Облечени са с огнеупорни тухли и вата отвън а огъня ги облизва целите и явно някъде там е проблема защото загарят и отгоре и се напластява на извивката.В общи линии нищо не помага освен търкането.Сега съм купил от Керхер професионален препарат за сажди и загоряло който е сертифициран за хранителна промишленост и ще го пробвам и него.
Re: Чистене на загоряло
Публикувано: вт ное 08, 2011 10:36 am
от ZMeyGorianin
А-а-а що не се уточни досега бре колега, че ставало въпрос за загорял /опушен/ от вън казан. Виждал съм такъв подвижен и собственика му го миеше с водоструйката. Всичко по-едро пада. Е не лъсва като "месечина“, но не е и необходимо!. Важното е да паднат едрите люспи сажди, които са причина за по-малка топлопроводимост!