Страница 1 от 2

Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 5:10 pm
от bjohnev
Привет на всички.

Вдъхновен от тези две теми:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 10&t=34394
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 18&t=12436
реших да споделя своя опит със снимков материал.

Цел: Охладителна серпентина за казан
Материал: Твърда медна тръба 2,5м с външен диаметър 12мм и дебелина на стената 1мм

Изображение

Напълних я със сол (поради липса на пясък) и ползвах две помощни тръби, дебела и тънка, за огъването/усукването.
Първа сгъвка около дебелата помощна тръба.

Изображение

Продължавам.

Изображение

След това нанизах дебелата тръба на сгъвката.

Изображение

Ползвайки тънката тръба като лост започнах да увивам медта около дебелата тръба.

Изображение

Продължавам.

Изображение

И още.

Изображение

Ето готовата първа серпентина.

Изображение

И от друг ъгъл.

Изображение

Разстоянието между намотките на серпентината може да се разшири/напасне ако набием клин (в моя случай чука е клина и отгоре с втори чук се кове).

Изображение

Така. Дотук е частта която ще е директно свързана с тенджерата/казана и ще действа като въздушен хладник.
Следват две сгъвки които определят къде ще стои водния хладник.

Изображение

Следва да навием спирала за водния хладник.

Изображение

На дълбочина колкото стърчи медната тръба на горната снимка нанизвам тънката помощна тръба.

Изображение

И започвам да навивам.

Изображение

И още.

Изображение

Ето и готовата конструкция: отвод-въздушен хладник-свръзка-воден хладник

Изображение

След като изсипах солта, която беше розова от медния прах, продухах с вода за да не кородира медта ако остане сол.

Тук трябва да отбележа, че ако дебелата тръба беше малко по-дълга работата щеше да е по-лека, но аз разполагах само с тази тръба. Освен това, по-дебелостенна медна тръба надали щях да мога да огъна в домашни условия. То и тази ме поизпоти :)

Останалата част от казана в домашни условия очаквайте в отделна тема... само да ми пристигне тенджерата :lol:

Поздрави

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 5:53 pm
от zimel
Лелее, каква играчка !? :shock: :?

И защо ти е въздушната серпентина?

И сега ако кажеш, че тази къса и тънка тръба е за 80 литрова 'тенджера' :?

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 6:01 pm
от bjohnev
Въздушната серпентина е за да пестим студена вода. Поне 10тина градуса трябва да свали от парата.

За 10-15 литрова тенджера мисля, че тази дължина ще е ОК. Все пак няма да конкурирам Винпром :lol:

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 6:07 pm
от zimel
Съгласен съм с теб =D>, при така поставените условия мога само да кажа - продължавай по нататък...

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 6:25 pm
от Стефко
Всичко може да се направи. Но струва ли си упражнението за производството на един литър шнапс?

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 6:46 pm
от bjohnev
Там където няма - и малко е чудо.

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: пет юни 01, 2012 9:14 pm
от angelfilev
zimel написа:
Лелее, каква играчка !? :shock: :?

И защо ти е въздушната серпентина?

И сега ако кажеш, че тази къса и тънка тръба е за 80 литрова 'тенджера' :?
Въздушната серпентина, при казаните "лула", а по научному "дефлегматор", може да спести охлаждаща вода, но предназначението е друго. Обогатява парите (дига градуса).
Парите от тенджерата са смес от различни фракции, а също водни пари. По-трудно изпаряемите и част от водните пари кондензират във въздушната серпентина и се стичат обратно в тенджерата. Във водния охладител вече кондензират пари с по-висок градус.
Важно е въздушния охладител така да се монтира, че "флегмата" да може да се стича свободно в казана и скоростта на парите в тръбата да не е висока и да я увлича към изхода.

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: нед юни 03, 2012 3:57 pm
от kuger
angelfilev написа:
zimel написа:
Лелее, каква играчка !? :shock: :?

И защо ти е въздушната серпентина?

И сега ако кажеш, че тази къса и тънка тръба е за 80 литрова 'тенджера' :?
Въздушната серпентина, при казаните "лула", а по научному "дефлегматор", може да спести охлаждаща вода, но предназначението е друго. Обогатява парите (дига градуса).
Парите от тенджерата са смес от различни фракции, а също водни пари. По-трудно изпаряемите и част от водните пари кондензират във въздушната серпентина и се стичат обратно в тенджерата. Във водния охладител вече кондензират пари с по-висок градус.
Важно е въздушния охладител така да се монтира, че "флегмата" да може да се стича свободно в казана и скоростта на парите в тръбата да не е висока и да я увлича към изхода.
Не виждам как по-трудните за изпаряване пари ще се върнат обратно в казана, гравитацията има думата тук. Един път тръгнали по серпентината ще вървят само надолу до изхода.
Влезте в Ракията.com, ще научите много.

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: нед юни 03, 2012 4:00 pm
от fox_vt
Ако въздушната серпентина е тази вляво на снимката наистина няма да работи така както се очаква,но ако е дясната то тогава ще се връщат гравитачно към тенджерата.

Re: Огъване на медна тръба за казан

Публикувано: нед юни 03, 2012 4:26 pm
от kuger
fox_vt написа:
Ако въздушната серпентина е тази вляво на снимката наистина няма да работи така както се очаква,но ако е дясната то тогава ще се връщат гравитачно към тенджерата.
Тук съм напълно съгласен.
Дефлегматора е "хубу" нещо, но разгледайте тук http://www.rakiyata.com/forum/index.php ... 2303a12bd5 , ще научите много