Правиш следното:
сковаваш от стари дъски нещо като кафез с размери 2 x 2 метра и височина 1 м (приблизително и според мястото в градината).
Кафез заради необходимото проветряване от всички страни,
най-долната дъска на кафеза да е подвижна, за да можеш от там да вадиш готовата пръст
Oтпадъцита да са по възможност дребно нарязани:
затова косиш по-често, иначе процесат на гниене се удължава.
по-добре е листата малко да изсъхнат там където са паднали и после да ги добавиш. Листата гният по-бавно, но пак увеличават обема и улесняват притока на кислород.
Oкосената трева я слагаш веднага - тя се превръща много бързо в силаж, сляга се, малко понамирисва неприятно, но това значи, че компостат работи
Xранителни отпадъци:
можеш да слагаш зеленчукови остатъци и употербаявно кафе (примамва червеите), но избягвай продукти от животински произход, защото много бързо се появяват нежелани консуматори - мишки, плъхове, птици
Някъде след една година компостат е готов и можеш да вадиш от готовата почва от долната страна.
Ако имаш проблеми в началото - по магазините има специални добавки за копостиране, които улесняват развиването на бактерии.
Успех
