Страница 1 от 1

In vino veritas

Публикувано: пет окт 05, 2007 9:13 pm
от mici
Всяка година по това време мноооого хора си правят домашно вино, някои сигурно са добри специалисти в това отношение. Моля споделете някои тънкости за добро червено вино в домашни условия от качествени сортове грозде.

Публикувано: ср окт 10, 2007 10:44 am
от greek
на мен тази година ми се падна честта да правя сам виното, така че кой знае какви съвети не мога да дам , но ще ми е интересно да прочета и да науча нещо от вашия опит .
като начало ме вълнуват живо няколко въпроса:
1.Има ли значение материала от който е направен съда в който протича бурната ферментация
2.след това прехвърля ли се виното в друг съд и какъв, за да продължи млечно -киселата ферментация и ако е така той затваря ли се херметично или се прави воден клапан
Ето тук открих някои основни неща които може да коментирамеhttp://totalbg.com/wine/home.htm

Публикувано: ср окт 10, 2007 7:18 pm
от genius
greek написа:
на мен тази година ми се падна честта да правя сам виното, така че кой знае какви съвети не мога да дам , но ще ми е интересно да прочета и да науча нещо от вашия опит .
като начало ме вълнуват живо няколко въпроса:
1.Има ли значение материала от който е направен съда в който протича бурната ферментация
2.след това прехвърля ли се виното в друг съд и какъв, за да продължи млечно -киселата ферментация и ако е така той затваря ли се херметично или се прави воден клапан
Ето тук открих някои основни неща които може да коментирамеhttp://totalbg.com/wine/home.htm
Според тъста ми всичко е от значение.Той го прави в дървена каца,после отлежава в дървено буре,като на отвора слага торбичка с пясък.....хубаво вино става но иска много слугуване.Кацата и бурето се закисват,измиват със сода за дъски,обезаразяват с калиев перманганат и с лентички сяра.Аз използвам пластмасови бидони по120л.изтакам в 60литрово бидонче,не го затварям плътно,само похлупено и в него протича тихата ферментация като редовно се опитва! :drinkers: Миналата година като борихме вина,моето беше по-добро!

Публикувано: ср окт 10, 2007 11:11 pm
от krasiorocknroll
Браво,браво!Аз също правя ВИНО,но не мога да кажа че е перфектно макар че другите ми го харесват.