Публикувано: чет ное 26, 2009 7:20 pm
Ако се прави с магарешко или конско задължително се слага повече сланина. 40% магарешко/конско/, 40% свинско,20% сланина.
или 60% телешко и 40% свинско, ако има налична сланина пропорцията е 60% телешко,30% свинско и 10% сланина.
Не ви препоръчвам да се тровите с разни химикали от сорта на селитри, нитрати и т.н.
Ето ви рецепта за домашен суджук. Избирате си една от горните пропорции за месото.Смилате го с едрина по ваш вкус.Смилате си черен пипер и кимион в съотношение 50/50 и слагате в готовата кайма 4гр/кг .Сол на вкус / 10-16гр/кг /.
Омесвате хубаво и оставяте да престои 24 часа на хладно. След това пълните с машинка за мелене на месо през фуния в добре измити свински черва / тънки / като се връзват с конец през 30-40 см така че да могат отделните парчета да се разделят. Конците се оставят по дълги за да могат двата края да се завържат един за друг. Така завързаните парчета се окачват на проветриво място за две седмици, след което се натискат / валират/ с дебела точилка или бутилка през 5-6 дни поне три пъти за да добият сплесната форма във вид на подкова. Готови са за консумация след като са престояли поне месец и са добили твърдост на пипане. Не е необходимо да им се прави някаква допълнителна обработка,могат да си стоят закачени докато приключи консумацията им.
Консумират се директно или след запичане на скара с бяло или червено вино. Може и бира
Хайде наздраве и да направите вкусни домашни суджуци.
или 60% телешко и 40% свинско, ако има налична сланина пропорцията е 60% телешко,30% свинско и 10% сланина.
Не ви препоръчвам да се тровите с разни химикали от сорта на селитри, нитрати и т.н.
Ето ви рецепта за домашен суджук. Избирате си една от горните пропорции за месото.Смилате го с едрина по ваш вкус.Смилате си черен пипер и кимион в съотношение 50/50 и слагате в готовата кайма 4гр/кг .Сол на вкус / 10-16гр/кг /.
Омесвате хубаво и оставяте да престои 24 часа на хладно. След това пълните с машинка за мелене на месо през фуния в добре измити свински черва / тънки / като се връзват с конец през 30-40 см така че да могат отделните парчета да се разделят. Конците се оставят по дълги за да могат двата края да се завържат един за друг. Така завързаните парчета се окачват на проветриво място за две седмици, след което се натискат / валират/ с дебела точилка или бутилка през 5-6 дни поне три пъти за да добият сплесната форма във вид на подкова. Готови са за консумация след като са престояли поне месец и са добили твърдост на пипане. Не е необходимо да им се прави някаква допълнителна обработка,могат да си стоят закачени докато приключи консумацията им.
Консумират се директно или след запичане на скара с бяло или червено вино. Може и бира
Хайде наздраве и да направите вкусни домашни суджуци.