Страница 1 от 42

Опушване на месо и риба.

Публикувано: нед фев 01, 2009 1:52 pm
от Илиян Илиев™
От няколко дни ми влезе тази муха в главата и реших, че ще си правя пушилня за лични нужди. В нета се намира инфо, макар и не толкова подробно и за това реших да пусна тема.

Ако някой от вас има опит в опушването нека го сподели с останалите. Ако може снимки, скици и т.н. Освен това най-много ме интересува колко време трябва да се опушват различните продукти. Какво количество стърготини или трина трябва да се сложи. И изобщо всякакви подробности.

Публикувано: нед фев 01, 2009 2:56 pm
от sspoko
Моята рецепта не е точно това което предполагам че търсиш но може да пробваш и нея тя е за топло пушене и директна консумация пробвал съм с толстолоб, шаран, скумрия, а също и със свинско. взимаш една теникия от сирене почистена с изцяло ирязан капак /може и само от трите страни/. На около 1см. от горния ръб пробиваш дупки през които да мине примерно шиш ф4мм. или каквото имаш под ръкапосле на дъното на теникията нарязваш филизи от плодно дръвче по на 1-2 см /слива, ябълка череша праскова каквото има може да използваш и орехови черупки/ да се получи слой 1-2 см. провеси вътре рибата или месото за които проби дупките и затвори отгоре маже да използваш няколко листа вестник притиснат с някаква дъсчица не е необходимо да го херметизираш. Запалваш огън под теникията не е неолходимо да е много силен просто да има пламък за около 40 - 50 минути и е готово за консумация.

Публикувано: нед фев 01, 2009 2:59 pm
от ronik
Чел съм, че пушенето не е от полезните методи за консервиране, незнам колко е вярно, но вземи поразпитай за да си вържеш тенекия.... :?

Публикувано: нед фев 01, 2009 3:04 pm
от sspoko
този вариант е за директна консумация не става за консервация на продуктите

Публикувано: нед фев 01, 2009 7:13 pm
от Илиян Илиев™
По принцип съм чувал, че пушеното съдържа канцерогенни вещества и това естествено води до рак. Колко ли пък пушено трябва да изям за да ме хване рак?

То на днешно време всичко е вредно. Холестерол, канцерогенни вещества, не знам кво си. Аз си обичам блажното мезе и силния качествен алкохол. И без това никой не знае дали ще умре от инфаркт или ще го блъсне кола. По-добре да си ям и пия на воля докато може.

п.п. Цяла лекция мога да изнеса в защита на нездравословните храни, но няма смисъл. Нека сами си припомним нашите родители и деди с какво са се хранили и до каква възраст са доживели.

Иначе пушеното мисля да го комбинирам с пара. Замислил съм да сваря на пара една рибица(от гърба на прасето) и след това да я опуша. Всъщност изобщо не съм на ясно дали това е реда на приготвяне на варено-пушените меса, но предполагам, че би трябвало да има предварителна термична обработка.

Публикувано: нед фев 01, 2009 7:24 pm
от Стефан
Илиян Илиев написа:

Иначе пушеното мисля да го комбинирам с пара. Замислил съм да сваря на пара една рибица(от гърба на прасето) и след това да я опуша. Всъщност изобщо не съм на ясно дали това е реда на приготвяне на варено-пушените меса, но предполагам, че би трябвало да има предварителна термична обработка.
Ако ме послушаш, няма да се занимаваш с тая пара и пушене. И рибицата/външната, от котлета/, и бон-филето/вътрешната/, се приготват по друг начин. Приготвят се по подобен начин на направата на пастърма. Бланшират се няколко минути в солена вода, подсушават се, и се обработват с подправки. Основно се ползва червен пипер/по желание може и лют/, градинска чубрица, индийско орехче на прах, и т.н. Поне това съм правил лично. После е лесно - може бяло и червено вино, бира, и каквото има.

Публикувано: нед фев 01, 2009 7:43 pm
от sspoko
при моя вариант се комбинира напрактика парата и пушека

Публикувано: пон фев 02, 2009 7:17 pm
от Илиян Илиев™
И така, днес първи опит за опушване.

Материал за опушване - парче бекон пропътувало над 1000 км от родната България за да стигне до мен.

Материал за пушека - дървени въглища от купешките и мокра трина.

Резултата е приказен. Жалко, че освен снимките няма как да кача някое парченце за да го опитате. На вкус е хиляди пъти по-добро, отколкото на вид.

Публикувано: пон фев 02, 2009 7:22 pm
от srceko74
Илиев махни тези снимки или идваме на форумно парти у ВАССС :prost: :lol:

Публикувано: пон фев 02, 2009 7:26 pm
от Чаро
Ох-ох-ох... върви ли винцето? И то ли е от Бг или е тамошната вОдичка?
Наздраве :partyman:

Опиши: как; къде е огъня; къде е трината; къде месцето......