Страница 1 от 2
Въпрос за едни смокинки
Публикувано: пон авг 24, 2009 8:42 am
от siskory
На скоро си закупих място във вилна зона и заварих в двора едни мн хубави отрупани с плод смокинови дръвчета и тъй като обожавам сладко от смокини (на времето баба ми го правеше страхотно) реших да попитам тук за рецепта за това сладко смисъл съотношение количество смокини към количество зхар вода слага ли се та това ми е въпроса

мн ще съм благодарен на всеки отзовал се

Публикувано: пон авг 24, 2009 12:16 pm
от n_a
От зелени или от зрели смикини? Какъв е сортът - дребнички?
Публикувано: пон авг 24, 2009 12:18 pm
от siskory
от зрели да едни такива дребнички са но сладки

не знаех че може сладко от зелени смокинки
n_a ти навсякъде се отзоваваш мс мс
Публикувано: пон авг 24, 2009 1:26 pm
от n_a
От зрели не знам. Само от зелени правех. Берат се твърди, челени, малки, но вече оформени. С ръкавици, че сокът разяжда ръцете. оставя се дръжчица 2-3мм . "рецептата ми е за 100-110смокинки. 2 кила захар.
Надучвам с вилица смокинките и в тенджера с вода и шипка син камък - на връхчето на лъжичка, завира. Синия камъл е за да запазят твърдост и цвят. Най-вече заради цвета . инак стават жълти. МНали е сладко от зелени смокини, все пак. Само в първата вода се слага син камък. Като поварт десетина минутки, изливам водата, изплаквам и пак. 6-7 пъти като кипне и сменям водата.
изваждам, отцеждам и леко попивам в кърпа. Завирам сиропа от 3-4 Иалки (кафени) чашки вода и захарта. като се разтопи захарта слагам и лимонтузо. Винаги в сладко се слага и лимонена киселина - птротив озахаряване. Слагам и смикинките. Да поврат и те десетина минути и изключвам. Оставам да си киснат в сиропа. На другия ден пак ги завирам.
Насипвам горещи в бурканчетата (сухи!). Доливам сиропа и затварям горещи. И надолу с главата. Върху суха кърпа, да не се пукат. Така сами се вакумират.
Ми май това е.
От зрели смокини не знам.
Публикувано: пон авг 24, 2009 3:40 pm
от siskory
Мерси, мерси заинтригува ме тази твоя рецепта ще я пробвам но искам и от зрели смокинки да сваря че мн хубо ама незнам съотношението

Публикувано: пон авг 24, 2009 3:43 pm
от n_a
Питай Гугъл, питай в готварски форум.... като обмислиш 100 рецепти и ще избереш най-добрата...
Ама че ми се прияде сладолед със нарязани смокинки!
Публикувано: пон авг 24, 2009 10:37 pm
от siskory
n_a просто не знам какво щях да правя без теб а сладолед със смокини обожавам ама ние сме сродни души само затова ще е
а в чичко гугъл успях да намеря тази твоята рецепта ,една дето се вари3-4 дни там по 1час(а не ми се занимава), и още няколко но най ми хареса една за кило смокинки 700гр захар престояват 1 час и се вари до сгъстяване на сока (който сами сипускат)
Публикувано: вт авг 25, 2009 2:43 am
от n_a
Това със сока който сами си пускат много ми хареса. Шото със сока на смокинята ми гориха кокошия трън.
А "мойта" рецепта.... Ми преди сто лета, като бехме "на море" у Созопол така правехме. То като си "на море" какво друго да правиш, освен по няколко дни да заваяваш сладкото от смокини.
Публикувано: вт авг 25, 2009 9:32 am
от siskory
ми то на море освен да заваряваш сладко кво да се прави ми др др аааааааа сетих се да правиш доматен сок в шишета

др не се сещам

явно не си ме разбрал правилно не белия сок който пускат дръжките те си изразват измиват ке смокинките и се засипват с захарта и то от водата по тян и те самите пускат не от този който са ти горили кокошия трън

и се варят докато се сгъсти мн сока
Публикувано: съб сеп 19, 2009 9:56 pm
от BLUEFEN
абе прави ракия... остави ги тия сладка