Страница 1 от 2

Гъби

Публикувано: пет сеп 18, 2009 10:02 am
от kliment
привет от ново;
дайте ми идеи за гъби;как да ги консервирам .Сега нали е сезона след дъждовете поникнаха много.

Публикувано: пет сеп 18, 2009 10:57 am
от mim
според вида:
сушени, мариновани или
просто в буркан ала компот, с вода и малко сол
на кубчета във фризера
задушени с малко сол и затворени в буркан и в хладилника до около 2 седмици

Публикувано: пет сеп 18, 2009 11:58 pm
от silllveto
Зависи от гъбите. Сърнели, челадинки и др. подобни може да изсушиш. Аз мога да ти дам рецепта за Пачи крак, който баща ми бере. Изчистен и нарязан се пържи със сол и черен пипер на зърна, след което се слага в буркани и вари. Вместо варенето в буркани може да се напълнят пликчета и да замразиш.

Публикувано: съб сеп 19, 2009 12:36 pm
от Стефан
Гъбите са много опасни.
1. Който не познава гъбите, просто да не се захваща с тях. Ако все пак някой има съмнение, първо да даде на съпругата, или още по-добре на тъща си да ги опита, а той да ги яде чак след 2 дни :lol:
2. Варенето в буркани също крие голям риск. Аз лично не се занимавам с гъби, но имам колега, който преди години беше обгазил мазетата за повече от месец. От недостатъчно варене.

Публикувано: съб сеп 19, 2009 12:49 pm
от rahhan
Погледни тук: http://1001gabi.com/

Публикувано: чет сеп 24, 2009 9:08 am
от TEHTAcom
здравеите,вретенките излязоха вече \:D/ вчера ходих и набрах едно човалче и си ги бланширах и във фризера :drinkers:

Публикувано: пет окт 09, 2009 8:02 pm
от didobest
TEHTAcom написа:
здравеите,вретенките излязоха вече \:D/ вчера ходих и набрах едно човалче и си ги бланширах и във фризера :drinkers:

Какво представляват "вретенките" дай някоя снимка.

Публикувано: пет окт 09, 2009 8:18 pm
от n_a
Сърнела.

Публикувано: пет окт 09, 2009 9:09 pm
от sspoko
Стефане не си прав за опасноста от гъбите в крайна сметка всички гъби са ядливи е вярно някой само по веднъж :-D . Сега сериозно от много години ги приготвям само мариновани когато са за зимнина, по следната рецепта; 1. Почистените и нарязани гъби се сваряват с марината вода сол и оцет като пропорцията е с опитване да бъде приятна на вкус /пожелание може и черен пипер зърна, дафинов лист и прочие/ за около 10-15мин. . 2 след което се прецеждат и поставят в бурканите заливат се с малко от бульона затварят се и се варят около два часа. За репоръчване да не смесвате различни видове гъби а да ги консервирате по отделно. Може да се консервира и бульона в които са врели гъбите, става чудесна добавка за много ястия.

Публикувано: пет ное 06, 2009 5:33 pm
от russinov
Бих желал да споделя и моя опит в консервирането на гъби.Повече от 20 години моето семейство и приятели обикаляме от август до ноември гори и поляни за гъби.Събираме гъби само които познаваме отлично, а това са 7-8 вида. Не правим абсолютно никакви компромиси и при най-малкото съмнение. От всичките видове гъби, които познаваме и които растат в нашия регион, най-много ни допада за консервиране рижиката. Това е гъба (по мнението и на специалистите) с отлични вкусови качества. И като се има предвид, че тази гъба е и много разпространена, това вече е яка предпоставка за консервирането и. А сега и рецептата:
1.Гъбите се измиват и се нарязват на парчета колкото за бодване с вилица, а по-малките се оставят цели.
2.Приготвя се марината от 2 части вода и 1 част оцет.Сол се слага на вкус според количеството на маринатата.Прибавя се толкова и захар.В маринатата се поставя черен пипер и дафинов лист според преценка, но препоръчвам да се завържат в марля,за да се отделят след края на мариноването(не е приятно при консумацията да дъвчим черен пипер и дафинов лист,нали?).
3.Гъбите се варят в маринатата около 1 час и се оставят още поне 6 часа в нея след варенето(Имайте предвид,че макар тази гъба да е много вкусна,тя е доста твърда и е необходимо повече време да се термообработи и да поеме от маринатата).
4.Малко преди да дойде време за пълнене в бурканите,се приготвят допълнителните подправки от обелени скилидки чеснов лук(ако са големи се нарязват) и нарязан на ситно магданоз.
5.Гъбите се отцеждат от маринатата и се объркват с горните подправки в подходящ съд.
6.Напълват се буркани по избор,доливат се до покриване с марината и се стерилизират за около 30 минути.Това е напълно достатъчно,тъй като рижиката е много здрава и издържлива за консервиране гъба.Досега в дългата си практика нямам случаи на "'бомбаж".

И накрая пожелавайки ви приятен апетит, макар че "На вкус и на цвет таваришчи нет",уверявам ви че това е едно прекрасно мезе за ракийка в студените зимни нощи.

Дерзайте-рижиката се бере до края на ноември,дори и да е минал снеговалеж.