Страница 1 от 102

Вино

Публикувано: пет окт 16, 2009 8:50 pm
от qalite
Никъде не видях дискусия или рецепта за вино,мисля да си правя вино и ми интересно какви тънкости има.

Публикувано: съб окт 17, 2009 2:06 pm
от battoni
Виното има много тънкости и тертипи,щом ще ти е за пръв път намери някой опитен колега ,правете го заедно и се учи. http://www.rakiyata.com/forum/

Re: Вино

Публикувано: съб окт 17, 2009 2:43 pm
от LazarGanev
qalite написа:
Никъде не видях дискусия или рецепта за вино,мисля да си правя вино и ми интересно какви тънкости има.
Има различни рецепти. Най-евтината е: вода, захар и евентуално старите джибри на комшията, ако ще ги хвърля :-D

Публикувано: съб окт 17, 2009 5:28 pm
от Pavel

Re: Вино

Публикувано: съб окт 17, 2009 6:32 pm
от torbalan
qalite написа:
Никъде не видях дискусия или рецепта за вино,мисля да си правя вино и ми интересно какви тънкости има.
без да съм специалист...

1. съдовете, които ползваш трябва да са чисти!
2. помещението, в което ще работиш е хубаво да е с постоянна температура и да не е студено.
3. мачкаш гроздето на сок (хубаво е чепките да се отделят)
4. мериш захарността - трябва да бъде около 23 градуса
5. при необходимост добавяш вода (ако захарността е повече от 23 градуса) или захар (захарта се разтваря предварително в топла вода)... количеството може да се сметне по простото тройно правило, но и с постепенно добавяне на малки количества също може...
6. оставяш го да ферментира... в съдът, в който ще ферментира трябва да има празно място защото по време на ферментацията обема се увеличава :-)
7. след три - четири седмици би трябвало да имаш вино :)

Re: Вино

Публикувано: съб окт 17, 2009 6:50 pm
от Стефан
torbalan написа:
без да съм специалист...
Доста точно, с лек нюанс. Аз отделям чепки, люспи, зърна, месеста част. Извличам само сока. Захарността в много редки случаи е над 23. Добавя се само захар, за достигане на захарен градус 23.

Сока/в моя край казват "шира"/ поставям в бидон/поради липса на буре/. В гаража ми е. При определени условия за 3 седмици протича буйната ферментация. Нямам време за тихата, :lol:

Митко, заповядай да дегустираш винцето ми. Гаража ми го знаеш.

.

Публикувано: съб окт 17, 2009 8:23 pm
от boltik
Поздрав и от мен!Много точно написано.:)И една малка подробност захарноста се мери в проценти.Вярно отчита първия ден.След това започва да дава отклонения,което може да ви заблуди и да се окаже вредно за виното. :)

И сега малко спам.Не е ли време да се да се съберът всички теми на едно място.Да речем,като,,алкохолни напитки в домашни условия,,И още да се отдели,,овощарство и лозарство,,? :? Никакви задни мисли само си питам? :)След прочитането изтрйте спама. :)

Re: .

Публикувано: съб окт 17, 2009 8:26 pm
от Стефан
boltik написа:
....Вярно отчита първия ден.... :)
По-вярно е първите 2 часа. След това захарността пада главоломно.

Публикувано: нед окт 18, 2009 1:56 pm
от rahhan

Публикувано: пон окт 19, 2009 8:16 pm
от simeonov_74