Страница 1 от 2
Дюлева ракия
Публикувано: пон ное 16, 2009 8:16 pm
от granit
Голям проблем колеги,помагаите.Имам 300кг дюли и искам да си направя дюлева ракия,но си нямам идея как.Ако някои е правил моля да ми обясни как да се справя с проблема.В нета нищо свясно като технология не намерих.
Публикувано: пон ное 16, 2009 8:36 pm
от sinbor
Намери начин да ги смелеш (зеленчукорезачка примерно) добави към получената каша захарен сироп 3/1 (150л.вода / 50 кг. захар примерно) след като мъстта преври търси казан и дестилирай, за предпочитане два пъти. След това ракията я "забрави " в дъбово буре поне 6 месеца и накрая можеш да кажеш НАЗДРАВЕ!!!
Публикувано: пон ное 16, 2009 8:54 pm
от JOUO
Как може да се забрави в дъбовото буре такова нещо и да се спи спокойно

Публикувано: пон ное 16, 2009 8:56 pm
от hygro
Дюлевата е ароматична и става доста ефектна, ама е трудоемка. Най-напред, преди да правиш пюрето, изчисти много добре плода. Изчеткай мъха, защото придава гранив дъх на ракията. Като правиш пюрето, внимавай да не се начупят семките, а най-добре ги махай, ако имаш търпението. Понеже пюрето е гъстичко, обикновено се капва пектиназа, за да го втечни, ама ако няма кой да те помогне за това, не го прави... Заливаш със захарен сироп докъм 1/3 от плода. Първо правиш в една кана проба с количеството и гъстотата така, че накрая да имаш в бидона захарност 18-20%. От аптеката си купуваш лакмус и измерваш киселинността. Ако pH e високо, гледаш с лимонена киселина да го докараш до около 3. Всяко нещо, което добавяш, слагай предварително разтворено, на малки порции и бъркай интензивно. Бидона държиш на тъмно при около 20°C и затворен добре, така че да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията пускаш през воден клапан. Ако ферментацията не тръгне веднага, можеш да забъркаш мъничко хлебна мая, за да я подкараш...
Вари се двукратно и внимаваш много добре да отделяш първака и патока. Като дойде време за варене на ракията, питай в този сайт, за да те упътят:
http://www.rakiyata.com/forum/
Макар че сезонът отмина и ракиджиите се разбягаха, там все има по някой маниак, който да помогне.
Публикувано: пон ное 16, 2009 9:23 pm
от granit
проблема е как да ги смеля,като нямам под ръка нищо......
Публикувано: вт ное 17, 2009 9:12 am
от bullet
С миксер за строителни смеси, като сменяш бъркалката с нож от косачка за трева, много добре балансиран.
Публикувано: вт ное 17, 2009 9:53 pm
от единак
Аз правих такава ракия, ама тогава го нямаше хигро да помогне. Смлях целия плод, с все семки, мъхове и всичко. Получи се страшно ароматна ракия с много неприятен нагарчащ вкус. Слушай хигро.
Публикувано: нед ное 22, 2009 12:37 pm
от vastov
Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.
Публикувано: нед ное 22, 2009 6:33 pm
от chapara
vastov написа:Аз ги сварих дюлите, предварително и после ги смачках добре.Добавих вода и захар и оставих за ферментация.В казана преди варенето добавям винаги сода за хляб 3-4пакетчета на 200л материал.Не съм фен на преварейката ,защото ракията си губи аромата при преваряването.Най добре е ако казана е с ректификационна колона за по-добро отделяне на метиловия спирт.Ако няма такава колона се отделя повече първак- 1-1,5% от обема на материала.След варенето е хубаво да се "преточва"ракията.Така допълнително се отделя метилов спирт.

Това е истината,с варенето

Публикувано: нед ное 22, 2009 7:57 pm
от gofi
при всяко зареждане за преварка сипвам 2-3 литра прясно мляко в казана,на чучура окачвам кофичка от кисело мляко пълна 3/4 с вода и ракията която излиза тече в кофичката и пада в кофата-къпана ракия се казва в нашия край.Става мека и пивка и все не стига.