Страница 1 от 2
СЬОМГА
Публикувано: ср ное 25, 2009 5:47 pm
от rockwall
АЛОООУУУУ, живи ли сте бееее ??
Емо-о-о. Враца-а-а-а !! и другите готвачи-и-и-и !!
Помагайте !
Днес в МЕТРО се блъснах в една сьомгичка - към 800-900 гр, чистена, но цяла - с глава, опашка, люспи и тн (без черва само)
КАЗВАЙТЕ РЕЦЕПТА, че идва никулден
ЧУдя се дали просто да не й сложа чесън, лимон, зехтин и черен пипер за една нощ и после на скарата
Тва видях и в нет-а като рецепта. ТУК ПИТАМ ХОРА с ОПИТ които ще кажат изпитани неща - ако е за ГУГЪЛ - и аз мога да търся там.
ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА НИКУЛДЕН по-поСранко

Публикувано: пет ное 27, 2009 4:16 pm
от шоп

)) с лимонче и пиперче в зехтинче става добре и на тиганче. Опитано!!!
Публикувано: пет ное 27, 2009 9:35 pm
от rockwall
мерсаж ШОПЕ
Публикувано: пет ное 27, 2009 10:16 pm
от laki1968
................................................................
rulom
.........ааа сьомгата най е добра маринована с олио чесън и оцет и с мн. водка ,и сурова бе -кат сельодка
Публикувано: пет ное 27, 2009 11:00 pm
от torbalan
сьомгата - сурова, да...
ама ако за готвене иде реч... аз напоследък съм фен на една рецепта...
сьомга на тиган с пюре от грах...
става култово...
намерил съм я от интернет, нямам претенции за авторство...
но с две думи - сьомгата на тигана (сигурно и на скара ще е вкусно), колкото да се запечати и зачерви...
пюре от грах:
един картоф се изчиства, нарязва и кипва като за картофена салата...
слага се и джоджен... на мен ми беше странно първия път, но ми хареса...
когато стане почти готов се добавя грах (примерно 300 - 400 грама) замразен или от консерва...
вари се още пет - шест минути...
после се мачка с преса за картофи или с чопъра (аз само с чопъра съм го правил)
добавя се краве масло - както казва мечо пух "колкото повече - толкова повече", сол и смлян чер пипер (виж ко казва мечо пух)...
после до колкото можете слагате парчето сьомга в чинията и гарнирате красиво с пюрето...може да се украси с каквото ви хрумне...
Публикувано: пет ное 27, 2009 11:21 pm
от laki1968
.....
Публикувано: пет ное 27, 2009 11:24 pm
от velsi
Е, какви комплекси да избива?! Трябва ли на всяко твое мнение всички да четем едни и същи глупости? Като не ти харесва намери си друго място. Ако пък ти харесва - пиши си, но стига с тези подмятания.
Публикувано: пон ное 30, 2009 6:39 pm
от rockwall
не успях да хвана какво е било писано за избиване на комплекси, но ако е било нещо за сьомгата - и аз се учудих, че тази от МЕТРО изобщо не е скъпа - килото е по-малко от кило кашкавал
има доста по-скъпи "традиционни" риби ...
благодаря на всички за рецептата - ще докладвам какво се е случило
Публикувано: вт дек 01, 2009 12:34 am
от Master_Kenobi
Днес в МЕТРО се блъснах в една сьомгичка - към 800-900 гр, чистена, но цяла - с глава, опашка, люспи и тн (без черва само)
КАЗВАЙТЕ РЕЦЕПТА, че идва никулден
По принцип долната рецепта е за "шайби" или филе от сьомга, но и това ще стане. Нарежи я на шайби.
Леко осоляваш и малко бял пипер (може и чер). И малко босилек или девисил (недей и двете). И нищо повече!
За една шайба взимаш 25-30 см. парче алуминиево фолио. Намазваш го от по-лъскавата страна със зехтин. и го сгъваш като джоб. Вътре слагаш шайбата. увиваш МНОГОКРАТНО по краищата на джоба. Да не влиза вътре вода е целта. И така още два джоба (без зехтина, естествено)
Така опакованите парчета нареждаш в... съдомиалната машина.
На по-високо място, да не са долу. Прах или таблетка, естествено не слагаш. Пускаш на най-високотемпературната програма - 60-65 градуса. Да върти минимум 45 мин. Към час е по-добре. Ако има студено плакнене в началото, не го брой.
Ще си оближеш пръстите после!
Добър апетит!

Публикувано: вт дек 01, 2009 2:09 am
от единак
Същата рецепта има и друг вариант. Приготвена по същия начин, обаче върху двигателя на колата. За 20-30мин на загряла кола е готова.
И аз не се майтапя.