Страница 1 от 2
въпрос за скумрия
Публикувано: ср ное 25, 2009 10:36 pm
от cakev79
Здравеите.Последните години позагърбих рибата по обясними само за мен причини,но мн обичам осослена или пушена скумрия.Та въпроса ми не е как става,аз и без това си я прававя.Като чистя рибата в някои намирам хайвер,а в някой нещо бяло но със същата форма като хайвера.Какво е това нещо,мас или ......
Публикувано: ср ное 25, 2009 10:45 pm
от torbalan
хайвера са яйцеклетките...
а бялото е онова, дето произвежда нещата, дето оплождат яйцеклетките...
демек на мъжката скумрия достойнството ;)
Публикувано: ср ное 25, 2009 10:45 pm
от escutcheon
Тия с хайвера са момиченцата, а това "другото" е на момченцата

Публикувано: ср ное 25, 2009 10:47 pm
от cakev79
има го и този момент ама не бях сигурен,та затова питам
отговор....
Публикувано: чет ное 26, 2009 10:26 am
от atanasov2004
Колега разкажи как приготвяш солена и съответно пушена скумрия.
Ако не е тайна де,или не те мързи

Публикувано: чет ное 26, 2009 12:06 pm
от cakev79
Първо чистиш рибата.Аз махам и главите.Ако са по големи рибите ги разцепваш по малко и от към гръбната част.Запълваш корема и разцепите със сол и слагаш в халадилника в торбички.След 4-5 дена са готови.Една я бях забравил повече от месец.Получи жълтокафеникав цвят като опушената на магазина и беше мн сладка.За опушването импровизираш.След като е осолена и престояла.Намираш подходяш съд и опушваш със мокри стърготини,шипарки и т.н.
Публикувано: чет ное 26, 2009 5:38 pm
от piron45
По добре е веяна скумрия ,става чудесно.Рецепта :
Взема се изчистена скумрия с главите, слага се в голям съд като се поръсва с морска сол отвсякъде и се оставя да престои 24 часа.След това се изтръсква от солта и се връзва за опашките с конец. Закача се да виси на проветриво място и след около месец имате чудно мезе. Аз си слагам всяка есен по двайсетина килограма . Откачаш от конеца и режеш на филийки, има страхотен вкус.
Публикувано: чет ное 26, 2009 5:43 pm
от jameson_2001
Тази рецепта на колегата е наистина страхотна,баща ми много обича скумрия по този начин.Рецептата е семпла и в същото време с вкусен краен резултат.
Публикувано: пет ное 27, 2009 12:15 am
от rockwall
моята рецепта е от потомствен черноморски рибар:
скумрия или паламуд 500-600 гр рибата
12 часа в морска сол, измиване на солта и 24-48 часа висене на студена тераса, за да изсъхне - после във фризера или на масата
Ако е замразена, са нужни 1-2 часа, за да се поотпусне. Реже се докато още е твърда и се поднася докато е студена
С тези топли зими я има, я няма 1 месец студ
Публикувано: пет ное 27, 2009 4:03 pm
от шоп
Ей хора... направо ми поптекоха лигите. Спомих си времоето когато бях 5-6 годишен хлапак и дядо ми така осоляваше и вееше скумрията под навеса. После вадеше острото ножче от джебето си и дялкаше. Мммм.
Веднага отивам на борсата да си купя 10-20 тлъсти скумриики. След месец ще коментирам какво се е получило, и дали е останало.
