Страница 1 от 1
дайте рецептата
Публикувано: пон дек 07, 2009 10:25 pm
от boltik
Това е направено от телешки сърца.Знае ли някой процедурата?

Публикувано: вт дек 08, 2009 7:43 am
от bullet
Пастърма от телешко сърце.
Две или три големи телешки сърца.
Сол.
Вода.
Подправки :
50 грама кимион
50 грама мляна чубрица
20 грама чимен
30 грама кимион
30 грама чесън на прах
150 грама червен пипер
От солта и водата се забърква саламура, чиято гъстота се преценява със сурово яйце. Като се пусн яйцето, трябва да си подава над повърхността на водата с площ колкото 50 ст. Почистеното от жили и мазнотии сърце се нарязва на филии и се кисне в тая саламура дванадесет часа, притиснато с нещо, токо, че да не изхплуват парчетата. След това парчетата се изплакват с вода и се отцеждат.
След като се изцедят, се овалват в смес от гореописаните подправки и се окачват да съхнат. При студено и сухо време стават за по-малко от седмица.
Публикувано: вт дек 08, 2009 12:41 pm
от Илиян Илиев™
Това с яйцето е малко не точен метод. Пробвал съм саламура с две яйца от една и съща опаковка. Плуват на различна дълбочина.
С домашни не знам дали дава отклонение, но съм склонен да вярвам, че ще се получи същия ефект.
п.п. Какво означава чимен? Защо кимиона е написан два пъти в рецептата с различен грамаж?
Публикувано: вт дек 08, 2009 2:31 pm
от boltik
Благодаря за бързия отговор.Какво е това чимен?
Публикувано: вт дек 08, 2009 2:40 pm
от diaflin
boltik написа:Благодаря за бързия отговор.Какво е това чимен?
сминдух
Във википедиа има същата рецепта с някой леки промени -
пастърма , като например това , че не се кисне в солен разтвор , а направо се "заравя" в солта . Аз така съм правил пастърма от бяло пилешко месо и се получава доста добре.
Публикувано: ср дек 09, 2009 8:38 am
от rahhan
Публикувано: ср дек 09, 2009 9:02 pm
от илко илиев
така с яйцето си правя виното.само че яйцето го вземам прясно снесено.и когато яйцето изплува отгоре като старите 5ст.значи че захарноста е около 22-23,пробвал съм го със захаромер
Публикувано: ср дек 09, 2009 9:04 pm
от hygro