Страница 1 от 1

Бабек/Старец,Барсак,Пуска.../

Публикувано: вт фев 02, 2010 8:40 am
от atanasov2004
Здравейте :) Не мога да не се похваля какво направих тази зима.
Използавам естествени слепи черва-барсак/чоз/.
Обезкостено само охладено свински бут - 3кг,обезкостено охладено
свински гърди-3кг,общо 6кг-нарязвам на "зарчета", 30гр сол,5гр.чер
пипер,5гр.кимон,1гр.селитра,2гр.захар,30мл.червено вино,1бр.средно
голяма глава праз нарязан на ситно-това е доза за 1 кг.месо. Всичко се обърква добреи се оставя в студена стая или хладилник-през 2-3
часа се разбърква.На следващия ден се пълнят слепите черва,които
са с диаметър -4-8 см. и поемат от 0,5кг до 1 кг от сместа/месото/.
Суши се на студено и проветриво место 21-24 дни.Става страхотно
мезе :)
Напарвих си и телешка пъстърма. Купувате 5-6 кг. прясно телешко шол
Почиствате ципи и лой. Нарязвате на подходящи парчета от 200 да 500
грама,като ги оформате добре.Заравяте в морска сол месото за 24 часа
Изваждате месото и го измивате с червено вино,подсушавате със салфетки.На всяко парче пробивате и слагате връзка/канап/. Всяко
парче месо овалвате в следаната смес: 50гр.чер пипер,50гр.кимон,
50гр.риган,50гр.чубрица,50гр.червен пипер/може и малко лют/,по жела
ние може да натриете месото със счукан чесън. Суши се на студено и
проветриво място - покрито със хартия против прах-24-30 дни.
Трябва ви остър нож и дамаджан винце! :-D

Публикувано: вт фев 02, 2010 9:21 am
от crez
.....след солта, накисваш месото в червено вино за 24 часа. Изваждаш и поставяш м/у две дъски и със дърводелските стеги стягаш в продалжение на 5-6 дни като всеки ден понатягаш малко и след това сушиш. В сместа за овалване слагаш и подправката чимен. :)

Публикувано: пет фев 05, 2010 4:46 am
от nordina
Чимена придава по-добър вкус на пастърмата.Аз също я използвам за тази цел..

Бабек/Старец,Барсак,Пуска.../

Публикувано: пет фев 05, 2010 8:15 pm
от soteto
Това 24 дни не е ли прекалено много за сушене,та то после трябва и банцик за рязане,а и много здрави зъби.Аз правя пъстърма от свинско бонфиле горе долу същата технология,ама за 4-5 дни е готова хем е на затворена тераса.Та кой ще я чака толкова време да ми ухае и да и точя зъби то и виното и ракията ще се развалят за толкова време.

Публикувано: пон фев 15, 2010 8:41 pm
от neillmakoli
:? А от прясно замразено месо дали ще стане суджук?

Публикувано: вт фев 16, 2010 3:26 pm
от crez
neillmakoli написа:
:? А от прясно замразено месо дали ще стане суджук?
Да, действай! :partyman:

Публикувано: пон мар 08, 2010 9:31 pm
от neillmakoli
:-D Ето че имало и полза от захладняването, суджуците започнаха да съхнат и скоро ще ги пробвам НЕпържени с червени винце :razz: