Страница 1 от 1

Хрупкава шоколадова глазура - как?

Публикувано: чет мар 11, 2010 5:10 pm
от bjohnev
Преди време опитах да направя торта с твърда, хрупкава шоколадова глазура, но колкото и да стягаше тортата в хладилника, глазурата все оставаше гъвкава и мека.

Не искам да ползвам готварски шоколад. Държа да е от истинско какао, масло, мляко и т.н.

Някой има ли рецепта, или пък да сподели опит?

Публикувано: чет мар 11, 2010 5:16 pm
от hygro
Трикът е в температурната обработка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolate#Tempering

Публикувано: пет мар 12, 2010 12:37 pm
от bjohnev
Не ми казвай, че когато правят глазурата на сладоледите, после ги темперират на 36 градуса...

Публикувано: пет мар 12, 2010 7:43 pm
от hygro
bjohnev написа:
Не ми казвай, че когато правят глазурата на сладоледите, после ги темперират на 36 градуса...
:-D

Останал ми е някакъв мътен спомен от едно предаване по Дискавъри за науката в готвенето, където маса време бистриха този проблем...