Страница 1 от 2
джинджифил
Публикувано: пет дек 29, 2006 2:03 pm
от jujia
пробвали ли сте да готвите с това чудо-джинджифила-ама не с сухата подправка а с пресния плод-ние скоро открихме америка вкъщи-светна ни една приятелка -небългарка-та това чудо има лют вкус и мирис на лимон-много добре върви на пилешко.Та да кажа и рецептата:
Продукти
1.пилешки бутчета ,крилца, или каквото там ви се намира от месото ,в брой-според колкото ще изядете
2.джинджифил-едно малко парченце-2 на 2 на 2 см.горе долу-ситно нарязано или настъргано
3.една малка кофичка сметана заквасена-за предпочитане не на данон
4.соев сос вместо сол
5.черно пиперче или каквото там обичате ако искате
Всичкото това се слага в йенска тенджера-захлюпена-във фурната и се пече,Като заври се отхлюпва и месото се обръща като хване коричка и така -докато се изпече добре.Много готино става-досега който го е опитвал все ми е искал рецептата

с изключение на брат ми ,който е традиционалист и твърди че готвя изгъзици

Публикувано: пон мар 05, 2007 1:47 pm
от Emerald
Здравей jujia! Постоянно готвя с пресен джинджифил и имам винаги в хладилника. Много е траен- и това му харесвам. И аз много го харесвам с пилешко.
А братята всички ли са такива?

С моите манджи моя гладен би си стоял горкия.

Публикувано: пон мар 05, 2007 7:18 pm
от Стефан
Emerald, можеш ли да направиш една снимка в близък план на тоя пресен джинджифил? Ако е това, което си мисля, го имам в двора си. Но тук му казват по друг начин. Просто да доуточним понятията.
Публикувано: вт мар 06, 2007 8:36 am
от rahhan
Използува се най-вече в източната кухня . Ето един линк към китайска и др. кухни :
http://bulgarian.cri.cn/1/more/884/ZTmore884.htm
Публикувано: вт мар 06, 2007 5:28 pm
от Emerald
Стефан написа:Emerald, можеш ли да направиш една снимка в близък план на тоя пресен джинджифил? Ако е това, което си мисля, го имам в двора си. Но тук му казват по друг начин. Просто да доуточним понятията.
Моя в момента няма да ти свърши работа да придобиеш представа защото е орязан отвсякъде, но нета е пълен със снимки. Продават се корените на растението, които изглеждат така:
Това е растението:
То е тропическо от семейство джиндерови и би трябвало да цъфти много красиво.Мисля, че джинджера от корените които се продават никне лесно- не знам доколко се приспособява към нашите климатични условия.
Самият корен е със силен и специфичен аромат и със силно влакнеста структура поради което понякога е проблемно настъргването. Някои рендета имат специални дупчици за стъргане на джинджифил.

Публикувано: вт мар 06, 2007 7:04 pm
от Стефан
Хм, много интересно. Като гледам грудките, ми приличат на това, което познавам. Ще извадя от двора, и ще направя снимки. Това тук, в България, съм го чувал с различни имена - земна ябълка, ерелмаз/ от Ямболско - от където съм и аз/, патати. Но това, което аз имам, не е нито жилаво, нито лютиво, нито мирис на лимон. Напротив, много е приятно на вкус. Аз го слагам в зелената туршия, заедно с моркови, карфиол, зелени чушки "Златен медал", зелени домати, целина. Най-напред то свършва. А и растението не е като от снимката. Това тук е с листа като слънчоглед, но по-малко по размер.
И още нещо - най-важното. Това тук се използва в суров вид, или на салата, за премахване на камъни в бъбреците и жлъчката. Това е от народната медицина.
Публикувано: вт мар 06, 2007 7:21 pm
от Emerald
О, не! Земната ябълка или
топинамбур се казва всъщност, е съвсем друго. Още като бях малка си го изравяхме с децата в двора пред блока и гризяхме.

Вкусът е много мек, хрупкаво и крехко. Той е зеленчук- не подправка. Джинджъра е кореноплодна подправка и се използва в много малки количества (1/2-1 ч.л. в настъргано състояние) защото е много силен.
Ето какво представлява топинамбура. Има разлика и във външния вид.

Публикувано: вт мар 06, 2007 7:27 pm
от Стефан
Като се замисля, това повече ми прилича на хрян. Ама не съм сигурен.
Публикувано: вт мар 06, 2007 7:37 pm
от Emerald
Е ти сега ще ни разходиш из всички корени.

Хрянът има много издължена форма и не може да се сбърка.

Публикувано: съб мар 10, 2007 5:36 pm
от Стефан
Emerald, днес ходих до двора, и изкопах няколко грудки. Сама прецени дали говорим за едно и също нещо: