Страница 1 от 15
Варене на ракия
Публикувано: пет юни 25, 2010 6:08 pm
от batence81
Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
Публикувано: пет юни 25, 2010 6:29 pm
от escutcheon
Re: Варене на ракия
Публикувано: чет фев 02, 2012 2:58 pm
от shotik
Re: Варене на ракия
Публикувано: чет фев 02, 2012 9:00 pm
от valentor
Сода, бикарбонат + съд поне с едно 30 % по-голям.
Отливаш течното в отделен съд.
Сипваш сода и разбъркваш, пени се и изветрява, и пак сипваш, и пак бъркаш, и пак сипваш…. И така докато прецениш, че вече не шупти= не се отделят балончета.
И въпреки всичко накрая в дестилата ще има ЛЮТИВА, тя всъщност е концентрирана кисела, ЖИЛКА.
От това няма спасение, според мен.
После полученият "хубав резултат" го държиш 2-3 седмици в открит съд, завит с тензух, и после в ДЪБОВО БУРЕ, към 8 осем месеца, и може да се обадиш да проверим качеството.....
Re: Варене на ракия
Публикувано: чет фев 02, 2012 11:36 pm
от miroton
Вземи си от някъде лакмуси за киселина и основа.
Re: Варене на ракия
Публикувано: пет юни 01, 2012 1:34 am
от gogin
слагаш сода 1към 3 и две три глави лук разцепени на четири мед 300гр и вариш
Re: Варене на ракия
Публикувано: вт юни 12, 2012 6:54 pm
от iivanov
...+активен въглен.
Да използвам темата.Някой ползвал ли е фруктоза за джибрите?И откъде да намеря във Варна и региона?
Re: Варене на ракия
Публикувано: вт юни 12, 2012 9:33 pm
от Фло
batence81 написа:Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбонат, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
Грам на литър е достатъчно.
Re: Варене на ракия
Публикувано: вт юни 12, 2012 11:58 pm
от Stefan_62
batence81 написа:Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.
Колега, до сега не съм варил кисели джиби и вино /не съм допускал да вкиснат/, но винаги профилактично слагам две пакетчета сода бикарбонат/основата убива киселината/. Една година попаднах на един старец на казана с когото варихме заедно.Материалът му беше вкиснал и той сложи на 250л. казан две пресни зелки разрязани на половина. Обясни ми,че обирали киселината от материала много по-добре от содата. Не съм пробвал досега, но на края ракията му бише перфектна. Пробвай може и да помогне.Успех

Re: Варене на ракия
Публикувано: ср юни 13, 2012 1:50 am
от miroton