Страница 1 от 2
Шипка за чай.Как?
Публикувано: нед окт 10, 2010 9:48 pm
от mita6kiii
Днес си набрах около килце, сега как да я съхраня?Мисля, че теябва да я исуша преди това.
Re: Шипка за чай.Как?
Публикувано: нед окт 10, 2010 11:05 pm
от pavkatay
mita6kiii написа:Днес си набрах около килце, сега как да я съхраня?Мисля, че теябва да я исуша преди това.
Да, и трябва да знаеш, че този чай е най -добрата комбинация за 50 мл. хубаво бренди в някой студен зимен ден

Публикувано: нед окт 10, 2010 11:34 pm
от torbalan
тук съм готов да споря...
мисля, че с черен чай е най-добре за брендито

(имам силно подозрение обаче, че ще си стиснем ръцете на варианта "шопска салата с хубава ракия")
а за шипката - майка ми я суши върху мрежа, опъната върху дървена рамка... все едно комарник за прозорец...
Публикувано: нед окт 10, 2010 11:37 pm
от div
и аз съм го пробвал и е гот.Згрява и гони вирусите.
Публикувано: ср ное 24, 2010 10:05 pm
от mit2markov
вече е късно за моето мнение но за догодина ще ви е полезно.плод с най-високо съдържание на вит.С е шипка,но да се запази съдържанието на витамините трябва да се суши на 100градуса поС.инак чрез сушене около 50%
Публикувано: чет ное 25, 2010 12:45 am
от С 2 леви
Какви 100 градуса бре? Той (витамин Ц) на стайна температура се окислява, какво остава за 100 градуса...
Сушиш на тъмно и студено!
Публикувано: чет ное 25, 2010 1:38 pm
от schuldiner
Ударното сушене е за предпочитане пред бавното, както и попарването с вряла вода пред варенето. Доколкото знам руснаците затова практикуват запарките - прекъсва се окислението и витамините се запазват максимално (и вкусът най-вече). Китайската кухня е същото - висока температура за кратко.
Мен всъщност витамините не ме интересуват и не чакам шипките да изсъхнат, а си правя чайовете и от прясно набрани, и от бавно изсушени (между два вестника на сянка) плодове. Определено не са най-вкусният чай, нито пък са лесни за бране - тая седмица брах и доста се изподрах... Хубаво става като се комбинират с глог и трънка, добавят се ситно нарязани ябълки и други билки, но по малко. Запарката трябва да престои поне половин-един час, за да дръпне добре ароматите. Отделно приготвям подсладителя (захарен сироп) и го смесвам с прецедения концентрат от чая при притоплянето.
Ако ще е с алкохол, на практика марковите питиета не стават - не са достатъчно сладки и грогчето има тричав вкус. Пък и е грехота да смесваш отлежал коняк с каквото и да е. Савойският ром най ми допада, че е от меласа и му личи по вкуса. Обикновеният "каруцарски" от едно време (да не се бърка с брендито) беше още по-добър, ама няма вече... Коктейлът е 200 чай, 100 ром и супена лъжица захар, предварително разтворена на сироп. Без лимон и излишни гевезелъци. Боли глава на сутринта, но чувството за безпричинна веселост след първата чаша си струва.
Наздраве!
Публикувано: чет ное 25, 2010 3:08 pm
от null
чая от шипки трябва да е с много шипки и да е от вчера на печката...
като кипне го дърпаш настрани, ама пак върху печката на топло
става тъмен като кафе и с невероятен аромат и вкус
кисел - без захар не може да се пие
Публикувано: чет ное 25, 2010 7:04 pm
от schuldiner
Малко уточнение - "ударното сушене" не било чак толкова бързо според майка ми. Първо два часа във фурната на най-ниската степен да се поизпари водата от плодовете, а после 15-20 мин. на 100 градуса, като се внимава да не се запекат и прегорят, т.е. разбъркват се и се гледат от време на време. Като станат трошливи са готови. Времето и градусите са относителни, всичко се преценява на око. Съхранява ги в хасени торбички в килера.
Аз, както казах, съм по-мързелив и не държа толкова на качеството, та по лесния начин с вестници..., но пак е задоволителен резултатът.
Публикувано: пет ное 26, 2010 10:18 am
от mim
вестниците не са особено препоръчителни заради мастилата и химията на машините през които са минали, за каквато и да била храна
хартията за готвене пък е малко скъпичка, но по-сигурна
среден вариант - някаква чиста хартия, ако ще и опаковачна
1 лист отдолу, ред шипки, 1 лист от горе, за да не се прашат и ги забравяте на гардероба отгоре
от време на време гребвате по някоя шепа и в чайника
по някое време като са чупливо изсъхнали може да се приберат и в хартиени кисии
аз на термична обработка вяра нямам и 5мин на 100 градуса са им много
ммм присетих се за бабиния ми шипков конфитюр, но е зверска хамалогия правенето