Аз скумрията я правя по следния начин:
Първо отивам на рибната борса във Варна и си избирам едра ненаранена Канадска скумрия / това е вид скумрия, не че е внесена от там/. Ако рибата е размразена пръстът ви и не трябва да потъва в месото / кашнато е и не става за нищо/. Ако е замръзнала по нея не трябва да има замръзнала кървава вода. Въпреки скептичните коментари на продавачите, че на замразена риба не се гледат хрилете вие ги проверете- трябва да са тъмно червени- прясно уловена и незамразена до 10-15 часа скумрия се скапва нищо, че изглежда "като нова".
Следва почистване от черва, глава и перки. Старателно отстранете кървавия съсирек по гръбнака. Опашката се оставя.
В тенджера завирам две шепи морска сол, 20-на зърна черен пипер, 5-6 бахар и 3-4 дафинови листа. След истиване до около 40 гр. слагам подготвената риба затисната с чиния за 24 часа.
Следва отцеждане на завързаната за опашките риба. /около 2-3 часа/
Аз имам малка пушилня от стара дървена каца. На дъното и съм навил 10-а куки. В метален леген слагам една лопата жар и я засипвам с талаш от плодно дърво. Обръщам кацата със закачената скумрия и я оставям да се пуши към 3 часа. Димът излиза от отвора за канелката.
Останалото зависи от вас- кеф ти с бяло вино, кеф ти с водка- аз я харча и с мастика /ледена/

Тъй като това е рецепта за пресносолна риба, ако остане такава неизядена след пушенето се прибира в найлонов плик във фризера.
Наздраве