Страница 1 от 2

Как се прави мента в домашни условия ?

Публикувано: съб окт 23, 2010 3:43 pm
от blanko
Здравейте колеги.
Интересува ме как се прави мента в домашни условия с ракия ?

Публикувано: ср окт 27, 2010 6:30 pm
от milanovs
:? май никои не знае... :cry:

Публикувано: ср окт 27, 2010 7:24 pm
от schuldiner
Е па то много сложно щото... Както се прави вишновка или ликьор от боровинки или въобще ликьор. Само дето захарта се слага в повече (понеже ментата си няма захарност). Ама колко точно - вкусове и рецепти разни. На мен ми е добре с 12-14 процента, около 30 до 35 алк. градуса. Предпочитам мента, която не мирише на джоджен, а за спирт или медицински, или водка (т.е. да няма други аромати). Листата се попарват или претриват, натъпкват се у шишичката къмто 100 гр. за литър, после захарта, спирта, тапата и на сянка десетина дена. Туйто!

Има и по-лесен начин с ментолови капки или масло, но не ме кефи концентрат от аптеката.

Публикувано: ср окт 27, 2010 8:04 pm
от ArturDent
schuldiner написа:
Предпочитам мента, която не мирише на джоджен
Мента, джоджен, и т.н. са от едно семейство. Даже трудно се различават на външен вид. Може да се опрашат едно друго и затова да ти мирише.

Публикувано: ср окт 27, 2010 8:45 pm
от schuldiner
От сорта зависело... Затуй винаги първо сдъвквам един-два листа и тогава я приготвям (за питие, за чай, че дори и за пушене става). И джодженът става за тея работи, ама ми лъха на селска манджа. В ментоловите капки го няма този неприятен дъх, но пък аз отдавна съм приключил с експериментирането. Разните му там есенции са за захранките. Билки в питието може.

Публикувано: пон ное 22, 2010 11:15 pm
от tototooo
прави се със спирт ментови капки и зелена боя растителна и вода :lol:

Re: Как се прави мента в домашни условия ?

Публикувано: чет фев 02, 2012 2:56 pm
от shotik
Ментовка -25 градуса ,захар 15 % по БДС 398-70

За 1000 литра

Спирт -268.5 л
Ментово масло /есенция/ -0.2 л
Захар -150 кг

Отмерва се спирта и в него се разтваря 0.2 л. ментово масло или 0.4 л. ментова есенция,висококонцентрирана.Разбърква се ,разрежда се с вода и се добавя захарния сироп.Допълва се с омекотена вода и се оцветява с безвредна жълта и синя боя ,до постигане на ментово зелен цвят.

Това е рецепта от един справочник за производство на алкохолни и други напитки. :partyman:

Re: Как се прави мента в домашни условия ?

Публикувано: чет фев 02, 2012 5:01 pm
от илко илиев
майка ми прави от сухи стръкове тя си ги събира,и докато не ги свари заедно с ракията като все едно греяна или като чай нямаше вкус на мента-но сега е убиец направо.

Re: Как се прави мента в домашни условия ?

Публикувано: чет фев 02, 2012 5:13 pm
от stiv1961
Тя темата малко стара ама да се включа и аз със рецепта от ,,махмурлук.ком"
За приготвяне на 10 л ментовка с алкохолно съдържание 25 об.% и захар 13 % са необходими следните материали:
Спирт 96° - 2,7 л
Ментово масло - 25 мл
Захар - 1,3 кг
Вода до обем 10 л - около 5 л

Приготвя се по следния начин. В купажния съд (емайлирана кофа или тенджера с обем 15 л, маркирана до 10 л) се налива спиртът. Добавя се ментовото масло и се разбърква. След това се внасят 3 л вода и отново се разбърква за размесване. Внася се захарният сироп (приготвен от разтваряне на 1,3 кг захар в 1,5 л вода на студено). При внасяне на захарния сироп сместа непрекъснато се бърка. Накрая се внася останалото количество вода до обем 10 л, което е около 2 л. Последна се внася боята, която се получава от смесване на 4 части жълта и 1 част синя безвредна боя. Смесената боя първо се разтваря в малко вода. От така приготвения разтвор се внася в сместа на малки порции, като след всяка порция се разбърква, докато се получи желаният цвят (приятно тревистозелен). Разбърква се добре и се налива в дамаджана за отлежаване в продължение на 10-15 дни. След това се налива в бутилки за съхранение.

Re: Как се прави мента в домашни условия ?

Публикувано: чет фев 02, 2012 5:45 pm
от shotik
stiv1961 написа:
Тя темата малко стара ама да се включа и аз със рецепта от ,,махмурлук.ком"
За приготвяне на 10 л ментовка с алкохолно съдържание 25 об.% и захар 13 % са необходими следните материали:
Спирт 96° - 2,7 л
Ментово масло - 25 мл
Захар - 1,3 кг
Вода до обем 10 л - около 5 л

Приготвя се по следния начин. В купажния съд (емайлирана кофа или тенджера с обем 15 л, маркирана до 10 л) се налива спиртът. Добавя се ментовото масло и се разбърква. След това се внасят 3 л вода и отново се разбърква за размесване. Внася се захарният сироп (приготвен от разтваряне на 1,3 кг захар в 1,5 л вода на студено). При внасяне на захарния сироп сместа непрекъснато се бърка. Накрая се внася останалото количество вода до обем 10 л, което е около 2 л. Последна се внася боята, която се получава от смесване на 4 части жълта и 1 част синя безвредна боя. Смесената боя първо се разтваря в малко вода. От така приготвения разтвор се внася в сместа на малки порции, като след всяка порция се разбърква, докато се получи желаният цвят (приятно тревистозелен). Разбърква се добре и се налива в дамаджана за отлежаване в продължение на 10-15 дни. След това се налива в бутилки за съхранение.
Така е още по-добре разяснено,аз го преписах от книгата и е толкова ,няма обяснения повече.