Страница 1 от 2

Моята версия за мусаката

Публикувано: нед ное 28, 2010 4:53 pm
от Ivo_Dinkov
Събрал съм си снимков материал от разни яденета, които съм правил и с риск да препълня темата с мои творения :lol: , пускам и този фотоотчет:
1. Необходими продукти за 6 порции:
- 4-5 средно големи картофа ( броя намалява обратнопропорционално на размерите им :hilezh: )
- 3-4 глави лук
- домат от консерва, доматено пюре или кетчуп
- 500гр кайма, желателно е да е качествена, иначе пуска много мазнина и остава малко като количество след термичната обработка
- 3- 4 яйца
- кофичка кисело мляко
- 1 чаена чаша брашно
- олио, 1/2 ч.ч.
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- чубрица
- по желание- лъжица захар(за домата, ако е кисел)


Изображение
Изображение

2. Технологичен процес:


Включваме фурната да загрява на 250 градуса, като предварително сме проверили дали няма нещо в нея :-D Това е лесно...

Неприятната част започва с обелването на картофите- ако си намерите подходящ накрайник за белачката за картофи, като този на снимката, проблема отпада

Изображение

Понеже бяха сравнително дребни, аз обелих 10- тина картофа:

Изображение

Следва обелването на лука. Две от главите са за смесване с картофите, а една или две- за задушаване с каймата, по желание можете да обелите само две или всичките 4 (с малка почивка за избърсването на сълзите, бликнали не от сантименталността на момента, а от невнимателното обелване на главите :-D )

Изображение

Следва голямото рязане :-D
Първо картофите- на кубчета с дължина на страната 8- 10 мм:


Изображение

Следва лука- на ситно. Важно е да се знае, че лука изтъпява острието на ножа много бързо, затова е препоръчително вкъщи да си имате отделен нож за рязане на лук


Изображение

В тава сипваме олио на дъното, след което слагаме картофите и две от нарязаните глави лук.
Поръсваме със сол, черен пипер и много малко червен пипер:


Изображение

Включваме котлона, слагаме да загрява тиган с 1/2 ч.ч. олио ( без 3-4 лъжици, които вече сме сипали на дъното на тавата ). През това време накъсваме каймата на малки късчета с ръце и я оставяме в близост до печката, за да се отпусне от топлината, ако е замразена.
Като загрее достатъчно олиото, слагаме каймата и с дървена шпатула я разстиламе и накъсваме на още по- малки парченца в тигана:


Изображение


Добавяме останалия ситно- нарязан лук и разбъркваме добре:

Изображение

Захлупваме с капак тигана, за да се задуши сместа от кайма и лук:

Изображение


В подходящ съд разбъркваме доматения сок (+ лъжица захар по желание, ако е кисел; аз лично ползвах направо кетчуп), чубрица, черен и червен пипер, малко сол и изсипваме тази смес в задушената вече кайма (познава се по характерното побеляване):

Изображение

Бъркаме добре и държим още около 5 минути на котлона, но вече без похлупака.
След това изсипваме сместа от тигана при картофите с лука в тавата. Добавяме малко вода и разбъркваме добре. Резултата поставяме във фурната:


Изображение

Ако сте стигнали до тук без произшествия, отваряте си бира(в моя случай- кола) и се заемате със забъркването на сместа за заливката.

Започваме с разбиването на кофичка кисело мляко преди да го отворим, след което го изсипваме в дълбок съд:

Изображение


Следва чукването на три или 4 яйца- зависи колко дебела обичате да е "коричката" на мусаката. Можете и чаена лъжичка сода за хляб да добавите за по- месеста коричка, аз предпочитам да е по- тънка и сложих само 3 яйца, без сода за хляб.

Изображение
Изображение


Следва една хитрост, която не се прави от всички- препичане на брашното. Можете да го сложите и направо 'сурово', но заливката придобива специфичен вкус, ако брашното се препече в метален съд на котлона до получаване на леко златист цвят:

Изображение

Важно е да се бърка през минутка и да се препече на няколко малки порции.
За сравнение, лявата половина е препечено брашно, а дясната- 'сурово'.

Изображение

След като сме готови с брашното, сипваме го и него при млякото и яйцата, посоляваме мноого малко, добавяме лъжица домат/доматено пюре/кетчуп и разбиваме всичко до хомогенна смес, която оставяме настрани:

Изображение


Такаа, отваряме фурната, разбъркваме внимателно сместта и проверяваме дали са готови картофите (те са критерия, останалите съставки са готови реално на 10- тата минута). Ако не са, поваме да мием купчината съдове в мивката.
Е можете и да отворите още една бира, а жена ви да не стои безучастно и тя да се заеме с миенето :-D

Изображение

Като са готови картофите, изваждаме тавата. Ако е нужно, понеже е възможно каймата да пусне повече от желаното мазнина, отсипваме внимателно част от нея:

Изображение

Разбъркваме добре заливката и я разстиламе равномерно отгоре:


Изображение

Слагаме да се пече, като през 3- 5 минути внимателно наглеждаме да не се препече коричката.
След като придобие златист цвят, мусаката е готова. Изваждаме я да изстине.


Изображение

Добър апетит!

Публикувано: вт ное 30, 2010 9:44 am
от bunsyss
Вкусно изглежда .Ще пробвам още днес :-D

Публикувано: вт ное 30, 2010 10:35 am
от a_anastassov
Бих добавил следното :
1. Каймата задължително трябва да е от стандарта "НАПРАВИ СИ САМ"
2. По време на задушаването на каймата се добавят половината от нарязаните картофи и се разбъркват добре. По този начин каймата става на по-дребни парчета.

Публикувано: чет дек 16, 2010 6:59 pm
от PostalDude
Аз бих добавил :
Давайте още идеи , като се върна в София утре да врътнем една мусачица :razz:

Публикувано: чет дек 16, 2010 7:11 pm
от ЧефоС
PostalDude написа:
Аз бих добавил :
И аз бих добавил..... ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ЯДЕТЕ! И го запомнете от мен. Повечето от Вас са млади хора, и не се замислят в момента. Но всички има те интернет. Проучете какво е холестерол, и какви са последиците от повишението му над допустимите граници.

До преди година и аз не се замислях. Харесваха ми свински мръвки, и доста други неща. Угаждах си.

В момента съм на строга диета.

Публикувано: чет дек 16, 2010 10:35 pm
от С 2 леви
Холестеролът е защитна реакция на организма :!: Всичко иде от нередовно пиенье :lol:

Публикувано: чет дек 16, 2010 10:53 pm
от donaddt
Да допълня някои неща по технологията:
1. Яйцата се чукват едно по едно в отделен съд и чак след като се види, че са наред се прибавят към общата смес. (Това е защита от развалено яйце да опропасти цялата заливка).
2. Ако лукът се среже на половинки и те се измият, не люти толкова много.
3. Аз лично разбърквам каймата с малко вода и ми се получава чудесна хомогенна смес. А брашно не слагам, защото не обичам.

Публикувано: пет дек 17, 2010 9:21 am
от PostalDude
ЧефоС написа:
В момента съм на строга диета.
живи и здрави :)

Публикувано: пет дек 17, 2010 9:42 am
от BAlexandrov
Не самия холестерол е проблемът :wink:

http://lichentrenior.com/milko-govori-z ... lesterola/

Та... четете ;) http://lichentrenior.com/

Публикувано: пет дек 17, 2010 11:40 am
от Spokoiniq
Хахах, колега, да не ходим в един и същ фитнес?Плиска? :lol: