Страница 1 от 2

"Лесни и интересни" пилешки дробчета

Публикувано: ср мар 08, 2006 12:28 pm
от mystvd
ПРОДУКТИ:
400-500 гр. пилешки дробчета
150-200 гр. пресни печурки
50 гр. стафиди
100-150 гр. бекон
1-2 глави кромид лук
50-60 гр. масло
черен пипер
сол на вкус
ако ви се намира 5-6 зърна кардамон/хел/
кубче бульон - каквото имате

ПРИГОТВЯНЕ:
Изкиснете за няколко часа дробчетата във вода или мляко. Нарежете печурките ,лука и бекона на ивици. Поставете всички продукти и подправки в плоска открита тавичка, добавете 100 мл. вода, разбъркайте и запечете при 220 гр за 20-30 мин. Гарнирайте с картофено пюре или варени картофи. Да ви е сладко! Ако случайно ви остане пасирайте става страшен пастет!!!
Приготвя се за 3 порци

Публикувано: пон мар 23, 2009 4:16 pm
от malkstor
Най-лесните дробчета които знам се приготвят така:

Взема се едно пакетче дробчета, почиства се от жили и ако има жлъчка и се измиват. Слагат се в тавичка, добавя се сол, черен пипер и подправка "пикантина" на вкус. Сипва се мазнина като за салатка и се долива колкото да покрие дробчетата с червено вино или бира. Пече се отгоре и отдолу докато остане малко сосче на дъното. По желание се слага и настърган кашкавал отгоре и се запича за още няколко минутки.

Сервира се с гарнитура от бира :-D

Публикувано: пет мар 27, 2009 3:57 pm
от Justy
malkstor написа:
Най-лесните дробчета които знам се приготвят така:

Взема се едно пакетче дробчета, почиства се от жили и ако има жлъчка и се измиват. Слагат се в тавичка, добавя се сол, черен пипер и подправка "пикантина" на вкус. Сипва се мазнина като за салатка и се долива колкото да покрие дробчетата с червено вино или бира. Пече се отгоре и отдолу докато остане малко сосче на дъното. По желание се слага и настърган кашкавал отгоре и се запича за още няколко минутки.

Сервира се с гарнитура от бира :-D
Вместо пикантина бих препоръчал естествени сушени подправки - продават се на пакетчета по всички пазари. А натриевия глутамат - основна съставка на пикантината е отдавна отречен от гастроентеролозите. Пилешките дробчета, сърца, воденички дават възможност за полет на кулинарната фантазия :)

Публикувано: съб апр 11, 2009 10:09 am
от malkstor
Не съм обръщал внимание, определено ще потърся, благодаря :)

А ако няма и двете - червен + черен пиперец и мерудийка също биха свършили чудна работа :)

Публикувано: съб апр 11, 2009 10:25 am
от кака Лара
malkstor написа:
Сипва се мазнина като за салатка и се долива колкото да покрие дробчетата с червено вино или бира.
Ако слагаш винце, добре е една глава лук да нарежеш. Придава още по-загадъчен вкус :)

А иначе най-лесно се правят на скара, стига да хванеш някой друг да ги обръща. :lol: Останалото - хубава сянка и каса бира.

Публикувано: вт апр 14, 2009 12:02 am
от malkstor
Е то по принцип най-лесно се правят ако накараш друг :lol:

Аз веднъж пробвах с лук, но той не се ли добавя ако се пържат? Тогава се стапя и си изпуска целия вкус в манджата, а при мен си остана.

Публикувано: пет юни 19, 2009 1:29 am
от zmeios
Justy написа:
А натриевия глутамат - основна съставка на пикантината е отдавна отречен от гастроентеролозите.
Хм, я разкажи по-подробно? Не се заяждам, наистина искам да знам. Ползвам активно 'китайската сол' за тежки (thick?) сосове. Интересно ми е дали вреди ;)

Публикувано: пет юни 19, 2009 7:35 am
от bullet
"Мононатриев глутамат" (МНГ) – наречен сполучливо “вкусът, който убива". Според Правилника на Европейската общност мононатриевият глутамат (MSG) и производните му съединения се обозначават с Е-621-Е623. 14

Мононатриевият глутамат попада в обсега на проблема храни с пристрастяващ ефект , защото има леко адиктивно действие. Масовото му разпостранение изобщо не е случайно - и при него действа правилото: най-сигурният клиент е зависимият клиент. Този овкусител е един от най-големите стимуланти на апетита. Това, разбира се, го прави изключително удобен за манипулация на потребителя. Търговско - манипулативния закон в случая гласи: Ако владееш вкуса на клиента, владееш клиента! За съжаление този "диктатор" на вкуса оказва негативно въздействие върху всички системи и органи в човешкото тяло, като най-уязвима от него е нервната система.

"Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат "убива" невроните в мозъка и причинява невроендокринни разстройства при животни и при хора...Многократно е доказан разрушителният ефект на MSG върху една малка, но много важна контролна област в хипоталамуса, наречена нуклеус аркуатус...Глутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключването и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, АЛС (амиотрофична латерална склероза), МС (мултиплена склероза), особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе." 15

Този овкусител се свързва с т.нар. "синдром на китайския ресторант", тъй като се използва в големи количества в тези ресторанти. Симптоми, които би могло да се явят при употреба на по-големи количества: парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, изпотяване, сърцебиене, слабост, виене на свят, безсъние, главоболие, спазми и болки в корема, промени в зрението и пр. Ърл Миндъл: “В някои хора мононатриевият глутамат може да причини хистаминова реакция и да се появи главоболие и зачервяване.” 16

“МSG може да задейства и астматичен пристъп. Понякога е трудно да се намери такава връзка, тъй като тя може да не се изяви непосредствено, възможно е да се изяви като забавена реакция, шест до дванадесет часа по-късно. Това са установили австралийски учени, след като тестували тридесет и двама астматици, повечето от които се оказали с MSG-индуцирана астма. След петдневна диета без добавката, на болните били дадени различни дози MSG. Повече от 40% “отговорили” с астматичен пристъп. При седем от тях, един до два часа по-късно, освен астматичен пристъп, се наблюдавали и симптомите на “Синдрома на китайския ресторант”. Астматични симптоми не се наблюдавали до дванадесет часа след приемане на MSG при шестима от участниците в изследването. Тези проучвания потвърждават, че MSG може да провокира астма, че колкото дозата е по-голяма, толкова по-сигурен е пристъпът.” 17

МНГ е сред хранителните добавки, влияещи отрицателно на имунната система: “Честата употреба на храни, съдържащи изкуствени аромати, оцветители, мононатриев глутамат и други примеси, може да отслаби имунната система.” 18

"Много специалисти включват МНГ сред най-често срещаните хранителни подбуди на васкуларно главоболие19. Д-р Сейпър казва, че някои хора не преработват добре МНГ, така че това вещество вероятно се натрупва в кръвния поток, което води до химическа свръхреакция и главоболие." 20

Но особено вреден е мононатриевият глутамат за бебетата и децата. Той може да нанесе непоправими поражения в мозъка им. За съжаление едва към края на 70-те години индустрията премахна МSG от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много храни, че майките често, без да искат, го дават на децата си. В повечето случаи той се изписва, само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще не се обозначава на етикета. Както пише д-р Р. Блейлок: "Производителите на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения MSG." Но най-голямата манипулация се извършва чрез Асоциация "Глутамат", сформирана от производителите на овкусителя. През последните две десетилетия асоциацията използва влиянието си, за да бъде премахнато обозначението MSG или мононатриев глутамат от етикетите на много хранителни продукти. И сега, без ние да знаем, той уврежда невроните в мозъците ни.

Всъщност глутаматът е нормално съществуващ и дори най-разпостранен медиатор в мозъка. Именно този факт използват разпостранителите му, за да манипулират неинформирания потребител. Те казват: "Как може вещество, което е толкова важно за мозъка, да го уврежда?" Но в това е и манипулацията. Нормалните концентрации на глутамат в мозъка са минимални. Но когато количеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока доза те загиват."

В кои пазарни продукти се намира овкусителят? MSG има във всичко, което е "хидролизирано" - хидролизирания растителен или зеленчуков протеин, растителния протеинов екстракт, в соевия протеинов концентрат и изобщо в соевите продукти и различни алтернативи на месото има скрит натриев глутамат (на опаковките не е изписан!). Добавки, които често съдържат неотбелязан глутамат, са малцов екстракт, бульони, различни есенции, включително и "натурални", и подправки. В големи количества се среща в почти всички сухи супи, подправката вегета и всичките и производни, в бързите закуски, в солетите и във всички подобни промишлени храни. В последно време натриевият глутамат се разпостранява с такава сила, че можем да го наречем "кока-колата" сред вкусовите добавки. Инвазията му в храната на глобализирания човек е емблематична - тя изразява тенденцията за хранително пристрастяване на потребителя.

Публикувано: съб юни 27, 2009 1:47 pm
от Lans Link
Здравей bullet. Нищо лично,ама ти да не мислиш да живееш до 120 год.То толтова л..... ядем,че и сега този глутамат......

Публикувано: съб юни 27, 2009 9:00 pm
от escutcheon
Lans Link написа:
Здравей bullet. Нищо лично,ама ти да не мислиш да живееш до 120 год.То толтова л..... ядем,че и сега този глутамат......
По същата логика можем да си ударим по един шприц :-D
Нищо лично - въпрос на избор.