Страница 1 от 1

Бърза боб чорба

Публикувано: съб фев 12, 2011 4:36 pm
от booooo55
На пазара пуснаха белен боб на фирма крина,който наистина увира за 30 минути, без предварително накисване.Не им правя реклама, но продукта им пести доста време.
400 гр. от въпросния боб
голяма глава кромид лук
един голям морков
една чушка (ако има печена ще е по добре)
супена лъжица олио
щипка джожен
щипка целина
сол на вкус
две супени лажици нарязани домати от консерва
щипка червен пипер


Слагаме да варим боба в дълбока тенджера.След като заври,сменяме водата.Процедурата може да се извърши и два пъти.След което наливаме отнова вода и слагаме боба с зеленчуците.Варим около 30 минути и добавяме подправките,олиото и доматите.Разбъркваме и изключваме котлона.Оставаме ястието да покъкри пет минути.Сипваме в чинии,поръсваме с пресен магданоз и пожелание добавяме люта чушка.Естествено със запечена наденичка, се превръща в класика.

Re: Бърза боб чорба

Публикувано: съб фев 12, 2011 8:42 pm
от ArturDent
Я пък аз да се намеся с боб в гърне/гювеч.
Последния път така го направихме - всичко: боб, подправки, масло и т.н. в един голям гювеч.
Слага се в студена фурна. Пускате на MAX, и след да кажем час боба завира.
Изключвате фурната и като изстине боба е готов.
Идеално става когато вечер си пиете питието, да заври боба и като си лягате да го изключите и го оставите в горещата фурна.
На другия ден е супер. Не е за подценяване и факта че не загаря изобщо, без да се бърка.

Re: Бърза боб чорба

Публикувано: съб фев 12, 2011 8:52 pm
от booooo55
ArturDent написа:
Я пък аз да се намеся с боб в гърне/гювеч.
Последния път така го направихме - всичко: боб, подправки, масло и т.н. в един голям гювеч.
Слага се в студена фурна. Пускате на MAX, и след да кажем час боба завира.
Изключвате фурната и като изстине боба е готов.
Идеално става когато вечер си пиете питието, да заври боба и като си лягате да го изключите и го оставите в горещата фурна.
На другия ден е супер. Не е за подценяване и факта че не загаря изобщо, без да се бърка.
Следващия път ще пробвам твоя вариант. :partyman:

Re: Бърза боб чорба

Публикувано: съб фев 12, 2011 9:51 pm
от valat111
ArturDent написа:
Я пък аз да се намеся с боб в гърне/гювеч.
Последния път така го направихме - всичко: боб, подправки, масло и т.н. в един голям гювеч.
Слага се в студена фурна. Пускате на MAX, и след да кажем час боба завира.
Изключвате фурната и като изстине боба е готов.
Идеално става когато вечер си пиете питието, да заври боба и като си лягате да го изключите и го оставите в горещата фурна.
На другия ден е супер. Не е за подценяване и факта че не загаря изобщо, без да се бърка.
:partyman:

Re: Бърза боб чорба

Публикувано: съб фев 12, 2011 10:18 pm
от ArturDent
Не знам дали обръщате внимание на:
Трябва ви около 1 час боба да заври...
Още 1 час да поври...
И поне 1 час да стане с поизстине ... може би 2 (два).

... НО нека да го наречем "Мързелив Боб".
Трябва му едно включване на фурната и след около час и половина, два да го изключите.
Никакви междинни операции и манипулации.
Най-доброто е че не загаря!

Re: Бърза боб чорба

Публикувано: вт фев 15, 2011 2:39 pm
от pet.kan
И от мен вариант на гювеча - само, че в гърне с капак
Бобът се измива, кипва се и се изхвърля водата.
Слага се в гърнето заедно с всичко останало (без домати !)
Долива се топла вода , слага се например в 22 часа на най-малкия котлон (300-400 Вт) и се включва на "1" (най-слабо), да не забравите капака
До сутринта (7 часа) е готов , и до 8-9 да седи не му пречи, не се развира поне този , който купувам