Страница 1 от 5
Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 1:44 pm
от Илиян Илиев™
Понеже някой изтри темата за агнешкото, а аз вече нащраках снимки и за това реших да пусна нова, в която ще напиша и рецептата.
Сега чакам да хване коричка и да направя последните снимки. Ще ги пусна по-късно този ден, защото непосредствено след последната снимка ще трябва да хрускам топлата коричка и да преглъщам едри сочни мръвки с огромни глътки вино или бира, според това какво ще ми се допие.

Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 2:24 pm
от Илиян Илиев™
Значи, нужни са следните неща:
- 3-4 глави лук от тази година. Ако има зелен лук около 1-2 връзки. Миналогодишен 1-2 глави, че той е по миризлив. Демек един от трите варианта.
- Микс от гъби. Аз сложих замразени. Демек да има манатарки, пачи крак и каквито там имате. Ако няма други и култивирани печурчици от магазина ще свършат работа.
- Сол на вкус.
- 1 чаена лъжичка червен пипер.
- Олио според това, колко е тлъсто агнето, но при всички случай трябва да е достатъчно за запръжката на гарнитурата(пълнежа).
- Малко агнешки вътрешности, но толкова колкото да не са натрапчиви.
- 1 кафена чашка ориз.
- Джоджен или мента. Аз нямах и за това няма да я споменавам, но имайте предвид, че е добре да се сложи на пресни листа непосредствено преди печенето.
- И най-вече агнешко. Ако сте с цяло агне трябва да увеличите горните пропорции на око до получаване на достатъчно пълнеж за коремната кухина и да остане малко за подложка под агнето. Ако сте с плешка като тази която ще видите малко по-късно са достатъчни тези дози.
Плънката приготвям така:
- Нарязвам лука като ми на мене кеф и го слагам да се запържи. Като почне да променя цвета слагам гъбите. Ако са стерилизирани печурки трябва да се сложат заедно с ориза.
- Оставям около 10 минути на огъня и прибавям предварително сварените вътрешности.
– Като изври отделената от продуктите вода и остане само на олио прибавям ориза и след няколко разбърквания прибавям сол и червен пипер. Още две разбърквания и може да се премине към следващата стъпка.
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 7:20 pm
от Илиян Илиев™
Хайде сега продължението със снимки.
Тази плешчица с малко ребърца се посолява обилно от всички страни. Ако е цяло агънце се осолява и в коремната кухина.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
След това поставяте върху получената плънка по този начин. Сипвате вода около 2 пръста. Завивате с алуминиево фолио и слагате на средата в предварително загрята на около 180 градуса фурна. Намирате си занимание за около 2 часа и половина. Всъщност след час и половина може да погледнете да не е останало без водица, но е малко вероятно.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 7:39 pm
от Илиян Илиев™
След тези 2 часа и половина месото вече не е месо, както е видно от снимките. То е станало на мозъче направо, глей как се е отделило от кокала, но е още рано да го слагате на масата. Отливаме всички течности и мазнини от тавата, включваме фурната на грил, а ако нямате такава функция е достатъчно да се включи на макс и само на горен реотан и връщаме агнето обратно, но без фолиото.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Трябва да се жарне ето така или малко повече. Аз нямах търпение та за това не е много жарнато, а и от тази страна са ребрата, та няма какво толкова да се жари.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
След постигане на желания цвят сме готови да поемем по полуфиналната права. Обръщаме от другата страна и отново във фурната. То без хрупкава коричка на къде?
Прикачен файл:
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 7:43 pm
от LZ1
Г-н Илиев™,
Извинявам се, но аз не виждам плешка, а само няколко ребра. Това е без значение - въпроса ми е към рецептата. Авторска ли е, прегледана ли е от професионален кулинар? Защото нещо не ми се връзва българския и китайския вкус с тоя ориз, и няколкото вида гъби, лук, и други неща
Обикновено в България агнешкото месо се осолява по вкус, слага се черен пипер, слага се в равни количества вода и бяло вино/може и бира/, и се пече.
Иначе става нещо като компот от сланина, манджа с грозде, и т.н.
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 7:47 pm
от Илиян Илиев™
Та след като го подържите достатъчно време би трябвало да се види разликата.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Не остава друго освен да му се порадвате носейки го от фурната до масата стигне ли там няма да бъде вече същото.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 7:52 pm
от Илиян Илиев™
LZ1 написа:Г-н Илиев™,
Извинявам се, но аз не виждам плешка, а само няколко ребра. Това е без значение - въпроса ми е към рецептата. Авторска ли е, прегледана ли е от професионален кулинар? Защото нещо не ми се връзва българския и китайския вкус с тоя ориз, и няколкото вида гъби, лук, и други неща
Обикновено в България агнешкото месо се осолява по вкус, слага се черен пипер, слага се в равни количества вода и бяло вино/може и бира/, и се пече.
Иначе става нещо като компот от сланина, манджа с грозде, и т.н.
Както си личи от заглавието рецептата е моя. Ако трябва да бъда искрен тая сутрин я измислих. Каквото ми се изпречи в хладилника това сложих.
Иначе за вкуса си прав - при всеки е различен. На мен пък не ми се връзва агнешко с черен пипер. Някак си свинско ми звучи.
Струва ми се че не си ходил по селски сборове из северозападна България.

Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 8:04 pm
от Илиян Илиев™
Като го режеш, а то цвърчи. Нищо че не е плешка, а само ребра.

Вярно е, че почти половината го отрязах и го изпекох преди около месец, но като за сам човек и тази порция е огромна.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Дано не отнеса и критики за салатата, но на мен домати, краставици и маруля си ми харесва. Е, друго си е вместо домати да се нареже репичка и да се сложи зелен лук, но това дал господ - това се яде. Много бира или червено вино според околната температура и личните предпочитания. И те така до преяждане.
А НАЗДРАВЕ.
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Прикачен файл:
Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 8:26 pm
от LZ1
Илиян Илиев™ написа:Като го режеш, а то цвърчи. Нищо че не е плешка, а само ребра.
Вярно е, че почти половината го отрязах и го изпекох преди около месец, но като за сам човек и тази порция е огромна.
Що бе, да не те е зарязала талянката? Или тя си яде само пълнени жабешки бутчета, без ребра

Re: Агне по моя рецепта
Публикувано: нед апр 24, 2011 8:29 pm
от Илиян Илиев™
На жабешки бутчета кара. Не яде агнешко.
