Страница 1 от 2

Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: вт авг 23, 2011 10:26 am
от OwnerBG
Чорбаджийска лапаница с джолан и свински крачета

Вземете един казан. Ако нямате, не почвайте готвенето изобщо. Пък и какви чорбаджии ще сте, ако разполагате само с тенджерка под налягане.

Класическото извращение на рецептата е боб с наденица или с пушени кокали. Вкуса и усещането нямат нищо общо с истинската чорбаджийска лапаница. Трябва ви един ден за приготвянето и десетина сериозни човека за дегустирането.

Накиснете от вечерта два килограма дребен български боб в тенджера с вода. Нацепете един куп дърва в количество като за варене на компоти. Сутринта няма да ви е до физически занимания а и трябва да си пазите силите.

Та така. Станете сутринта, запалете огъня и сложете боба да се вари. Щом поомекне, свалете казана от огъня изцедете водата и отделете полусварения боб. Заредете отново с вода и сложете два джолана и четири пет свински крачета. Подправете с черен пипер и сол. Пуснете в казана две глави чесън, без да разделяте скилидките или да ги белите.

Отворете си една бира :drinkers: и се радвайте на огъня, като подръчквате и зареждате според уменията си. Джоланчетата ще се сварят по бързо, така че проверявайте до къде са стигнали свинските крачета. Щом се разварят до ниво на разпадане извадете всичко и обезкостете щом поизстинат. Мушнете една керемида в огъня да се напече и пуснете една шепа картофи, няколко червени чушки и две глави небелен лук, заедно с полусварения боб в казана.

Отворете си следващата бира :drinkers: и внимателно извадете керемидата. Разрежете напряко през скилидките отново две глави чесън и ги подредете върху керемидката. Междувременно може да вадите по малко жар от огъня, за да печете по една серия свински вратни пържолки, спасявайки обезкостения джолан от пристигналите дегустатори. :axe:
Боба все някога ще се свари.
Щом стане, извадете зеленчуците и добавете обезкостените месца.Пуснете няколко нарязани на кубчета моркови, обелете и нарежете на дребно сварения лук, изчистете чушките от люспи, намачкайте и пускайте на воля да се къпят в казана. Сварените чеснови глави просто изстискайте а картофите намачкайте. Объркайте ги и ги оставете да си чакат времето, заляти с малко водица за да не съхнат.

Главите чесън върху керемидката са добили вече нужния аромат, така че давете ги в бобеното чудо. Измийте няколко домата и ги пуснете във врящата вода. След цигара време извадете, изчакайте да изстинат, нарежете на дребно и връщайте обратно. Бобеца вече май е станал. Сложете намачканите картофи с чесновата паста от сварените скилидки.

Внимание!!! Отделете няколко купички средно гъста лапаница и я скрийте от групата, някъде на студено. На другата сутрин ще разберат какво лечебно действие има. :tonqe:

Ще се желира и може да се яде с вилица. Пуснете една буца мандраджийско масло ако ви се намира, ако няма може и купешко но не си е работа.

Как ще ядете топлата лапаница, си е ваша работа но приемайте поздравленията със сдържано достойнство на чорбаджия. =D>

Запръжката. Забелязахте че лапаницата не се запържва с известния бъркоч от мазнина, лук и червен пипер. Подобно извращение ще развали цялата идея. Лапаницата е продукт който се приготвя от наличните зеленчуци в късна есен и е разрешена за болни от диабет, високо кръвно, капризен стомах и тежка градска депресия. Няма тлъсти меса и мазнини.
Рецептата е записана и след това реално приготвена в този вид, за първи път през 2004г. от автора.
Всички предишни и следващи рецепти ще се приготвят по автентичен начин от есента на 2011г. в една гориста местност. Казани има, дърва има, желание има, ако има желаещи за дегустатори или готвачи нека пишат :partyman: :partyman: :partyman: :partyman:

http://www.sobstvenik.com/?p=3290

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: вт авг 23, 2011 11:45 am
от stiv1961
Доста вкусно ще е сигурно.Вече я принтирах :)
П.П.Забелязах,че в рецептата няма червен пипер.Не се ли слага?

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: вт авг 23, 2011 12:00 pm
от OwnerBG
stiv1961 написа:
Доста вкусно ще е сигурно.Вече я принтирах :)
П.П.Забелязах,че в рецептата няма червен пипер.Не се ли слага?
Няма червен пипер защото има червени чушки, сварени цели и изчистени от ципите и семките.

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: съб авг 27, 2011 2:36 am
от julian1960
правил съм боб със свински крачета но това ще е по вкусно а и тези печени червени чушки.Мазнината само маслото ли е?

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: съб окт 29, 2011 7:34 pm
от stiv1961
Със съвсем малко промени и по-малки пропорции стана върховно :)

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: нед окт 30, 2011 12:21 am
от OwnerBG
Супер си майсторееееееее. Ако спасиш ПОНЕ ЕДНА ЧИНИЙКА и я оставиш да преспи, ръцете ще ти целуват. :supz:

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: нед окт 30, 2011 6:31 pm
от stiv1961
OwnerBG написа:
Супер си майсторееееееее. Ако спасиш ПОНЕ ЕДНА ЧИНИЙКА и я оставиш да преспи, ръцете ще ти целуват. :supz:
В момента си замезвам със студена ,,народна кухня" и трябва да ви кажа, че е още по-вкусно от снощи когато беше топла :) :supz:

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: нед окт 30, 2011 10:45 pm
от filmatoplo
Стив изглежда вкусно , в момента не мога да разчета рецептата че глътнах 2 уискита :drinkers: заради новия кмет , ама утре ще карам жената да гледа как става -то и джолан нямаме . :-D Като 1 дето викал -вчера ядохме Таратор ,обаче не сложихме краставици щото нямахме кисело мляко :lol: .

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: нед окт 30, 2011 10:58 pm
от OwnerBG
stiv1961 написа:
OwnerBG написа:
Супер си майсторееееееее. Ако спасиш ПОНЕ ЕДНА ЧИНИЙКА и я оставиш да преспи, ръцете ще ти целуват. :supz:
В момента си замезвам със студена ,,народна кухня" и трябва да ви кажа, че е още по-вкусно от снощи когато беше топла :) :supz:
Е затова се готви в казан. Че все не стига.

Re: Народна кухня в казан за дружина

Публикувано: ср окт 16, 2013 6:53 pm
от stiv1961
Да съживя темата, че от две години никой не е приготвял джолан, а :? Та рецептата:
Свински джолан в гювеч на фурна
1. Свински джолани - 2бр.
2. 700-800 гр. картофи;
3. 300-400гр. гъби (печурки)
4. 10-12 главички кромид лук;
5. 1 глава чесън
6. доматено пюре или доматен сок
7. олио или зехтин
8. дафинов лист, черен, червен пипер, 1-2 стръка босилек, магданоз, малко чубрица, сол на вкус.
9. чаша бира/ по желание/
Нарязваме картофите и гъбите на едро, прибавяме главите лук (цели) и ги разстиламе по дъното на гювеча, добавяме доматеното пюре и подправките.

Почистените джолани шпиковаме със скилидки чесън и ги подреждаме върху зеленчуците в гювеча, добавяме олио (зехтин), вода и по желание чаша бира след което печем във фурната на 220гр. 2- 2 и половина часа.
Преди:
Прикачен файл:
161020132226.jpg
След:
Прикачен файл:
161020132227.jpg
Приятен апетит и :partyman: