Страница 1 от 3

Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: вт авг 30, 2011 8:48 am
от stiv1961
5 кг каракуда
250 мл оцет
400 мл олио
1.5 кг бял боб-ситен
1 буркан грах
1 пакетче замразена царевица
1 буркан кисели краставички
5-6 домата
1 кутия доматено пюре
2 пак.чер пипер на зърна
5-6 моркова нарязани на шайби
1/2 пак.бахар
дафинови листа
1 бутилка домашен доматен сок
сол
В тенджера под налягане сложих лозови пръчки.Отгоре наредих изчистената от перки и глави и нарязана на шайби риба и изсипах сместа от оцет,олио,черния пипер,бахар,дафинов лист,доматения сок,250 мл вода и 2 с.л.сол.
След като тенджерата започна да си свирка засякох 1 час и след това я махнах от котлона.
През това време смесих вече сварения боб с граха,царевицата и доматеното пюре.И се започна:
лъжица от тази смес,лъжица от рибата,малко кисели краставици,малко нарязан домат на филийки....и пак докато се напълни буркана.Отгоре по 1 листо дафинов лист и накрая ги затворих и стелиризирах за 30 мин.
Равносметка:24 бурканчета от лютеница,1 бомбаж :)

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: вт авг 30, 2011 9:25 am
от bycec
Консервата става страхотна. Аз използвам карагьоз за целта, който за директна консумация е много костелив, но след обработка в тенджерата костите се стапят. Много важен момент е подреждането на материалите в буркана: трябва да не остава въздух м/у парчетата риба. За тази цел се ползва пюрето, а може и някоя лъжица сос останал от предварителната термична обработка. Аз стерилизирам 1.5-2 часа.

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: вт авг 30, 2011 8:40 pm
от rum_sz
Дано не мирише на тиня каракудата, :?
5кг на въдица, или помощти средсва ?:-D

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: пон сеп 05, 2011 5:34 pm
от filmatoplo
:prayer: Ние чакаме паламуда да излезе. :) И със скумрия става.

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: вт сеп 06, 2011 9:41 am
от stiv1961
С всякаква риба става....и то много вкусно :)

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: съб окт 22, 2011 11:40 pm
от BLUEFEN
Тая консерва колко бира пие...

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: нед окт 23, 2011 9:25 am
от stiv1961
Много...и вино, и ракия :)

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: нед окт 23, 2011 10:28 am
от Фло
При рибата има два вида развала: биологична и химична и докато биологичната развала може да се предотврати със стерилизиране или консерванти то химичната развала си върви и за кратък срок довежда рибата до пълна негодност за употреба като хранителна стойност и биологична активност за човека.
В днешно време,при наличие целогодишно на прясна риба да се консумират рибни консерви е най-малкото грехота към съвременните познания .

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: нед окт 23, 2011 10:37 am
от stiv1961
Ако си мислиш, че от август до сега тези буркани стоят в мазата жестоко се лъжеш.Свършиха точно за двайсе дена.Вървят със всякакво питие.А да ядеш прясна салата,,Ропотамо" и то топла за мен е по-голяма грехота към питието, което консумираш.Наздраве :partyman:

Re: Консерва,,Ропотамо"

Публикувано: нед окт 23, 2011 10:50 am
от Фло
Аз говоря по принцип за рибата и консервите от риба и не коментирам специално твоята,държа да отбележа!Предполагам,че много хора не знаят за химичната развала при рибата дори и замразена и затова споделям.