Страница 1 от 1
Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: съб яну 21, 2012 1:32 pm
от OwnerBG
При слагането на зелето ми се видя леко безсолен разтвора.Мерих, смятах килограми, но го пресолих и то доста. Захвана го и студа и позакъсня с узряването. Та се чудя ако източа част от разтвора и долея с вода, дали ще се получи или ще разваля цялото количество. Също ако доливам дали да е топла или студена водата.Ако някой е "лекувал" пресолено зеле и има опит да даде акъл.
Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: съб яну 21, 2012 3:50 pm
от preslav
OwnerBG написа:При слагането на зелето ми се видя леко безсолен разтвора.Мерих, смятах килограми, но го пресолих и то доста. Захвана го и студа и позакъсня с узряването. Та се чудя ако източа част от разтвора и долея с вода, дали ще се получи или ще разваля цялото количество. Също ако доливам дали да е топла или студена водата.Ако някой е "лекувал" пресолено зеле и има опит да даде акъл.
Зелето не ти е закъсняло заради солта - и при мен закъсня (за първа година), но не знам каква е точната причина (със сигурност не е сбъркана доза сол и вода).
Пресоленото зеле изкарва до по-дълго, примерно края на Март, че и по-нататък, но ако на вкус те дразни спокойно можеш да извадиш част от чорбата и да добавиш вода на нейно място - мисля, че дали ще е топла или студена е без значение, важното е да го преточиш за да осигуриш еднаква гъстота на разтвора.
Успех!
Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: съб яну 21, 2012 4:14 pm
от OwnerBG
preslav написа:OwnerBG написа:При слагането на зелето ми се видя леко безсолен разтвора.Мерих, смятах килограми, но го пресолих и то доста. Захвана го и студа и позакъсня с узряването. Та се чудя ако източа част от разтвора и долея с вода, дали ще се получи или ще разваля цялото количество. Също ако доливам дали да е топла или студена водата.Ако някой е "лекувал" пресолено зеле и има опит да даде акъл.
Зелето не ти е закъсняло заради солта - и при мен закъсня (за първа година), но не знам каква е точната причина (със сигурност не е сбъркана доза сол и вода).
Пресоленото зеле изкарва до по-дълго, примерно края на Март, че и по-нататък, но ако на вкус те дразни спокойно можеш да извадиш част от чорбата и да добавиш вода на нейно място - мисля, че дали ще е топла или студена е без значение, важното е да го преточиш за да осигуриш еднаква гъстота на разтвора.
Успех!
Ще ръгна гореща вода да позасиля ферментацията. То и без това е студ и май няма да разваля сериозно нещата.
Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: нед яну 22, 2012 8:12 pm
от stamenov1
При 3% солеви разтвор и анаеробна ферментация в херметичен бидон зелето ми изкарва от октомври до октомври следващата година. Солта се слага спрямо литрите вода.
Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: нед яну 22, 2012 9:13 pm
от Стефко
В съседната тема съм казал, че моето го правя 3,7 до 4% солен разтвор. И не съм имал проблеми вече повече от 35г. Момата да не се учудва

Когато аз съм правил кисело зеле, родителите и са били още в пелени

Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: ср яну 25, 2012 4:46 pm
от gecgec
Долей вода без притеснение.Преди две години и аз го пресолих и така процедирах,бях го направил 4% разтвор но жената взе да мърмори че е много солено(женска работа)и започнах да го правя 3%.
Re: Преосолено кисело зеле. Да разредя ли разтвора
Публикувано: вт фев 14, 2012 7:16 pm
от OwnerBG
Зелето се оправи че и взе да свършва. Благодаря да съветите. Отлях половината и долях топла вода и го преместих на по топло. Претакане и малко тайни думички от типа "донеси другото шише "оправиха нещата.