Ето и нещо от мен.
Публикувано: вт яну 24, 2012 8:25 am
Ето и нещо от мен.
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
LazarGanev написа:Пушени ребърца мисляГолеми заглавия праскаш на темите си
ivko написа:Точно това е пушени ребарца,месо и сланинка.видях,че има интерес по темата и понеже се занимавам от няколко години с този занаят ,реших и аз да покажа нещо.Щом се занимаваш толкова време защо показваш само снимки
stiv1961 написа:Здравей Стиви,извинявам се за закъснението с отговора,но какво да се прави -задачи.Та към отговора-приблизително 5 кг.сланина я нарязвам на парчета колкото човешка длан и я нареждам във съд,обикновенно във кофа.Приготвям саламура- на 5 литра вода добавям 2 чаени чаши сол,10 зърна черен пипер,2-3 листа дафинов лист.това е за клиенти,а за лични нужди подправки по вкус.Възварявам така приготвената саламура,и след като изстине заливам парчетата сланина.Всеки ден сланината се прехвърля във друг съд заедно със саламурата в продължение на 10 дни,след което се изплаква и се оставя на проветриво място за 24 часа да се отцеди.Опушва се в продължение на 3-4 часа,докато придобие шоколадов вид.За температурата не мога да ти кажа на колко градуса е ,тъй като не съм я мерил.Аз я опушвам във варел 150 литров без дана,като го поставям върху садяк и откъм долният край на варел поставям ламарина около 15 см. широка да предпазва от капещата мазнина.Горният край на варела е затапен със неплатен капак от ламарина за да може да излиза димат.Поддържам огъня и от време на време бъркам вътре във варела със рака,и щом не мога да си задържам ръката от топлината вътре,хвърлям мокра трина,за да понамаля силата на огъня.Вече имам достатъчно опит и не проверявам с рака а само визуално контролирам процеса.Надявам се че съм помогнал,ако има въпроси ще се постарая да помогна.ivko написа:Точно това е пушени ребарца,месо и сланинка.видях,че има интерес по темата и понеже се занимавам от няколко години с този занаят ,реших и аз да покажа нещо.Щом се занимаваш толкова време защо показваш само снимкиДай и някакви технологии, че и аз съм запален по пушенето/ на мръвки де
/. По специално ме интересува температурата и времетраенето при опушване на сланина.