моля ви кажете как се правят пърленки
Публикувано: нед мар 18, 2007 10:19 pm
от jorjo
здравейте някой знае ли сполучлива рецепта за пърленки на пещ ял съм много такива по механи и са много вкусни

Публикувано: пет мар 30, 2007 12:02 pm
от zoja77
Рецептата е от vens
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=613.0
Пърленки на скара
Продукти :
1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно
Приготвяне :
От изброените продукти се замесва средно меко , еластично тесто . Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки .Пекат на на скара .След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол.Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Публикувано: пет сеп 14, 2007 9:28 pm
от greengara
остави ги тия мерки и теглилки - аз го правя на око
2 кг брашно
2 яйца
1 пакетче суха мая
сол (чаена може би) и вода (колкото дойде - ако стане гъсто добавяш - ако стане рядко добавяш брашно)
абе може и кисело мляко (не много - макс 1 чаена), ама и без него става
слагаш брашното, слагаш в него маята и солта и разбъркваш на сухо, после правиш дупка в средата и изсипваш разбитите в купа с вода яйца (ако имаш мляко и то там)
тва в тенджера че най-малко се мърси
бъркаш и месиш докато тестото вземе да обира другото тесто от стените на тенджерата
като ти се стори че е ОК го делиш на 5 топки, овалваш ги в брашно и в найлонови торбички.
след 1 час си взимаш колкото ти трябват от вече надутите топки - правиш по-малки топки колкото ябълка и ги разточваш
ако имаш скара с тръби, а не с решетка и реотан под нея най-бързо и лесно стават там - аз така ги правя
мяташ на скарата и след минута обръщаш - след още една вадиш и мажеш с чесън и масло - И ЯДЕШ ДЕ (уу че ми се приядоха)
останалите ги траскаш във фризера
от тва тесто стават и идеални пици - ама за тва после