Страница 1 от 3
Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 7:17 am
от OwnerBG
Домашната лютеница е ............... Абе страхотна е.
Има много рецепти какво да се сложи освен домати, печени чушки, патладжани.
Нека да започнем да ги събираме на едно място.
20 кг домати, по-месести.
10 кг червени чушки
1 л олио
1 дамска шепа сол
2 дамски шепи захар
вместо захар може да се сложат 2 килограма сварени и смлени моркови.
После започват вариациите с черен пипер, кимион, дафинов лист, чесън.
Горната рецепта ще я правя в размер на 15 дози в Юнашкия тиган.
Така и така на доста хора мяза на тава за лютеница, да пробваме дали ще стане.
Ако имате идеи за някоя бабина тайна, давайте ги.
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 7:36 am
от LazarGanev
Патладжана си забравил, а той е най-важен за вкуса. За описаната доза - 6-7кг ще са добре. Подправка - само чубрица. Ние я правим на етапа - юли-август сгъстяваме доматите на пюре и в буркани (защото тогава са в изобилие в градината и трябва да се оползотворят), а септември като излезе червения пипер - продължаваме същинското производство.
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 8:01 am
от stiv1961
Ей тук намерих една статия/ рецепта/ за домашна лютеница. Ние я правим по същия начин в края на август и началото на септември:
http://silvermountain.mikeramm.com/2008 ... yutenitsa/
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 10:40 am
от tysonlkr
LazarGanev написа:Патладжана си забравил, а той е най-важен за вкуса. За описаната доза - 6-7кг ще са добре. Подправка - само чубрица. Ние я правим на етапа - юли-август сгъстяваме доматите на пюре и в буркани (защото тогава са в изобилие в градината и трябва да се оползотворят), а септември като излезе червения пипер - продължаваме същинското производство.
Би ли споделил как правите пюрето от домати. В една рецепта за домашна лютеница, която приготвяме слагаме един буркан доматено пюре, да видя как ще стане с домашно приготвено.
Нашата лютеница се прави така:
Необходимите продукти за една доза са:
6 кг. червени чушки, които се пекът, обелват и смилат
1 буркан доматено пюре
200-300 гр. мед
100 мл олио, което се препича отделно
сол на вкус
Всичко това се разбърква в една тава/тенджера на тих огън, като се свали от огъня се добавя меда.
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 5:09 pm
от STO-YAN
Ето и едно улеснение: нарязаните домати се слагат в чувал от захар и се оставят да се отцедят хубаво. След добро отцеждане,
остава по-малко течност в тях и процеса на варене значително се съкращава! Аз закачам чувала на края на асмата за 24-36 часа. Да Ви е сладко!

Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 8:09 pm
от LazarGanev
tysonlkr написа:
Би ли споделил как правите пюрето от домати.
Ами доматите се пресоват през специална машинка или приспособление към месомелачката, така че да се отделят люспите и семената и после се изсипва в голяма тава, сгъстява се и се затваря в буркани да чака пипера и патладжана наесен. Те се пекат и се белят преди да смелят.
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 8:16 pm
от Стефко
STO-YAN написа:Ето и едно улеснение: нарязаните домати се слагат в чувал от захар и се оставят да се отцедят хубаво. След добро отцеждане,
остава по-малко течност в тях и процеса на варене значително се съкращава! Аз закачам чувала на края на асмата за 24-36 часа. Да Ви е сладко! 
За това време доматите ще се вкиснат. Който не ми вярва, нека пробва.

Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 8:41 pm
от LazarGanev
И аз тъй мисля, маде да знам

Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: чет юни 21, 2012 9:26 pm
от STO-YAN
Базикам се! Няколко часа са достатъчни, но наистина закачам чувала свободно да се отцеди сока.
Re: Иде времето на домашната лютеница
Публикувано: пет юни 22, 2012 8:41 am
от iivanov
STO-YAN написа:Базикам се!...
Простете за отклонението,но според учителката ми по български думата произлиза от староарабски и означава"бъркам си *тзад"
