filmatoplo написа: На бат ви Филма Мидата ли ще разправяте -5 години съм вадил миди за заведения -славни години , средно двама вадихме изчистени ядки по 10 килограма
Филме и ние не падахме по-долу от теб, макар че ги беряхме за собствена консумация. Даже си бях направил ГАГАН за промишлено бране на миди.
Ето една рецепта за супа от миди.
Черупките на мидите се изчистват добре. Слагат се мидите в тенджера с вода и се сваряват. Ядките се отделят от черупките, а сока се прецежда през тензух.
В сгорещено олио зе задушава лук. Като се позадуши лука, се добавят няколко супени лъжици изчистен ориз да се позапържи. Като стане стъклен ориза, се добавят ядките от мидите и прецедения сок. Подправя се с сол и черен пипер. Като се свари ориза/преди да цъфне/ супата се сваля от огъня и се застройва с няколко жълтъка. Поръсва със ситно нарязан пресен дивисил/лющян/.
По на-татък след поднасяне, супата може да се доовкуси със САЛМУРИКА.
Салмурика - пастообразен пасиран сос от чесън, препечени сухи люти чушки, олио, оцет и сол.
Както казва мой приятел " В тази супа е вкусът на морето"