Страница 1 от 2

пуешко

Публикувано: пон юни 10, 2013 5:04 pm
от boltik
Здравейте,имам два въпроса към майсторите кулинари.Преминал съм за сега на пуешко,но голям проблем ми създават костичките в бутчетата.Та първият ми въпрос е как по-лесно да ги отделям в прясно състояние?И вторият въпрос е свързан с приготвянето.Аз нарязвам месото и го задушавам с много лук и гъби.Като се има в предвид,че костите и кожата се изхвърлят при почистването.Ще съм благодарен,ако споделите някоя рецепта.

Re: пуешко

Публикувано: пон юни 10, 2013 7:52 pm
от Илчо Илиев
За костиците...трудна работа, но зависи какво ще правиш след обезкостяването с месото, иначе вадиш костта разстилаш месото като пражола и изрязваш костиците..
За рецепти...има много, все пак си е месо, но аз бих ти препоръчал няколко...
В тенджера под налягане- месото на порции или по- големи парчета от като за кебап, осоляваш, подправки, в тенджерата слагаш 1 пръст олио и запражваш леко месото, вадиш и запражваш 1 глава чесън...10-тина скилидки, като е готово, наливаш 1 бира...0,5 л и като заври и се отлепи загорялото по дъното, връщаш месото и затваряш....в зависимост от възрастта на пуека, вариш 30-45 мин..
Пражоли- обезкостяваш и изтъняваш до към 1-1,5 см, сол, подправки и на скарата...
Кифтаци, ами... както се правят от всяко друго месо..
С зеле дори и прясно става разкошно..
С зарзавати под налягане...
Не каза, тия пуяци ти ли си ги гледаш или е купено,а и защо точно пуешко....е ако не е тайна де...

Re: пуешко

Публикувано: пон юни 10, 2013 9:24 pm
от naB4o
Баща ми взима пуйка от ферма всяка година, 15+ кила обикновено. Бутовете и крилата ги оставя за гозби със зеле или ориз. В общи линии 1 бут и крило - 1 манджа (големи са) Гърдите също големи ги прави на пържолки, като след приготвянето ги намазва задължително с масло, понеже стават по-сухи. Всичко останало го готви както си готви пиле/кокошка и така.

Re: пуешко

Публикувано: вт юни 11, 2013 2:26 pm
от gechev
Купуваш от аптеката спринцовка и по широка игла и шприцоваш пуйката с смес от олио и разтопено краве масло. В сместа можеш да накиснеш предварително билки по твой избор. Пуйката след опичането става много сочна и ароматна. Наздраве :partyman:

Re: пуешко

Публикувано: ср фев 12, 2014 7:06 pm
от DaisyTo
Здравей! И аз пуешкото си го приготвям с много подправки и многооо масло,защото иначе е наистина сухо..

Re: пуешко

Публикувано: ср фев 19, 2014 12:55 am
от boltik
Здравейте,пускам нова тема,а не я следя.Да вече знам какво изскам да направя с пуешкото.Пуешко със зеле.Съквъртирантите ми зготвиха миналия месец и останаха много доволни.Може да са били и много гладни.Аз правя филе от пуешко месо.Никой не може да отгатне от какво месо е филето.Аз филето него заравям в сол.Посолявам леко месото и го премесвам.В това положение отлежава 2-3 часа.След това режа парченце и опитвам.Така,докато на мен ми стане приятно на вкус.Следват канапите и валяне в смес от чубрица,червен и черен пипер.Последна операция точене на ножовете,да не развалим филето.

Re: пуешко

Публикувано: ср фев 19, 2014 3:46 am
от Iliev Labs
boltik написа:
Аз правя филе от пуешко месо.Никой не може да отгатне от какво месо е филето.
:-D Направо си за бисерите!
От бут.

Re: пуешко

Публикувано: ср фев 19, 2014 8:38 am
от EDI
Що, може да е от врат :lol:

Re: пуешко

Публикувано: ср фев 19, 2014 4:04 pm
от boltik
Iliev Labs написа:
:-D Направо си за бисерите!
Подразбрах ти шегата и аз да ти отговоря в същия стил.
Едно време в казармата се казваше„Дай му работа на войника,че да не се занимава с глупусти„
Предполагам,че няма как да знаеш на 3000 км.как стоят нещата.Една кутия цигари е 5-6 пари.Едно бутче и половин гърди(1.600 кг.)4.5 пари.На практика мога всеки ден да си правя експерименти.Само да имам време.
Киселото зеле ми е по скъпо от пуешкото.Та зелео и корите за баници се копуват от„братските турски магазини„Там цените и качеството са по високи.От бългърските магазини само оцет и чубрица.А бира и ракия от чешките.
Не го приемай лично.

Re: пуешко

Публикувано: чет фев 27, 2014 4:06 pm
от boltik
Здравейте,до къде стигнах.Със снимки,ще е по ясно.
Съжелявам за качеството на снимките.