Страница 1 от 1

Втасали краставички

Публикувано: пон юли 08, 2013 9:40 pm
от kolev_k
Здравейте хора!Едно време баба ми правеше втасали краставички.По-едри корнишони ги нареждаше в една делва,заливаше със саламура и оставяше на слънце за няколко дни.Та въпроса ми е какви съставки и какви пропорции да е тая саламура.Благодаря!

Re: Втасали краставички

Публикувано: пон юли 08, 2013 10:10 pm
от LazarGanev
Само сол на вкус и вода, може и копър

Re: Втасали краставички

Публикувано: пон юли 08, 2013 10:16 pm
от Stefan_62

Re: Втасали краставички

Публикувано: пон юли 08, 2013 10:56 pm
от Joro3
На един компотен буркан краставички слагам 1 с.л. сол и 1 с.л. ракия. Доливам до горе с вода и запечатвам . Няколко дни разклащам бурканите

Re: Втасали краставички

Публикувано: пон юли 08, 2013 11:40 pm
от gogata1987
LazarGanev написа:
Само сол на вкус и вода, може и копър
А най-добре копъра да е изсушен. Може и 1-2 листа от смокиня да сложиш, интересен аромат дават.

П.П. После колко ракия пият тия слънчасали краставички... :partyman:

Re: Втасали краставички

Публикувано: вт юли 09, 2013 5:59 am
от Илчо Илиев
Колев. и аз мноо го арча втасалите краставици и изобщо втасала трушия..
Аз ги правя със саламура, само саламура,без други неща,а ракията я ползвам в друга комбинация с тях..
Саламурата е 750 гр сол на 10 л вода, мяташ зарзавата в голям буркан/ бидонче/кофа, заливаш със саламура,а отгоре затискаш с венче от копър+вишнови клонки или си правиш скаричка от летвички и затискаш с някое шише с вода....абе номера е да не са на сухо зарзаватите...
Кат стане почти готова трушията, вземаш от агроаптека или дет намериш калиев сорбат и пресичаш ферментацията, за да не прекисне...

Re: Втасали краставички

Публикувано: вт юли 09, 2013 2:03 pm
от ivanovbg
Илчо Илиев написа:
Колев. и аз мноо го арча втасалите краставици и изобщо втасала трушия..
Аз ги правя със саламура, само саламура,без други неща,а ракията я ползвам в друга комбинация с тях..
Саламурата е 750 гр сол на 10 л вода, мяташ зарзавата в голям буркан/ бидонче/кофа, заливаш със саламура,а отгоре затискаш с венче от копър+вишнови клонки или си правиш скаричка от летвички и затискаш с някое шише с вода....абе номера е да не са на сухо зарзаватите...
Кат стане почти готова трушията, вземаш от агроаптека или дет намериш калиев сорбат и пресичаш ферментацията, за да не прекисне...
Каква е дозата на сорбата?

Re: Втасали краставички

Публикувано: вт юли 09, 2013 2:10 pm
от jadai
Joro3 написа:
На един компотен буркан краставички слагам 1 с.л. сол и 1 с.л. ракия. Доливам до горе с вода и запечатвам . Няколко дни разклащам бурканите
Хм не се бях сещал за ракията, може да се пробва :partyman:

Re: Втасали краставички

Публикувано: вт юли 09, 2013 6:06 pm
от Илчо Илиев
Каква е дозата на сорбата?[/quote]


Дават го да се слага грам на килограм...каквото и да означава...
Аз слагам 1 пакетче (50 гр) на 120л бидон с зеле и половин такова пакетче на бидонче 60л с трушия..
Не знам дали има при теб в такива опаковки, тук е 50 гр-2лв и е на мини гранулки, обаче се разтваря много лесно и най-важното е,че няма мирис и вкус на химия...както е при натриевия бензоат..