Страница 1 от 8

Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 3:43 pm
от infomar
Имам направена около 40 литра ракия от 60-40 гр. и още толкова 40-25 гр.
искам да и направя двойна преварка.
Моля за подробности.
Мисля да разделя ракията на две части и първо да направя тази дето е 60-40 гр. като и добавя около 30-40 литра вода за да не загори казана.
- да отделя първите 1.5 литра
- после отделям от 60 до 40 гр.
- после отделям от 40 до 30 гр.
- останалото хвърлям

- правя вторият казан с ракията от 40-25 гр и добавям в нея получената ракия от първият казан 40-30 гр. Да добавям ли вода?
- отделям първите 1.5 литра
- после отделям от 60 до 40 гр.
- после отделям от 40 до 30 гр. - оставям го за догодина

Моля за мнение
- колко вода да сложа в първият и вторият казан?
- във вторият казан да слагам ли вода?
- какъв огън да поддържам - стандартен или по-слаб?

Казана ми събира около 70-80 литра.

Нещо изпускам ли и има ли друго особено?

п.с.
От ракията имам около 10 литра с висок градус и толкова с нисък, която е малко -леко кисела (съвсем леко..). Има ли проблем да я смеся с останалата, да добавя 3 глави лук разцепени, малко пепел и две пакетчета сода? Някой казват че помагало една зелка разделена на две? :?
Или да я преварявам отделно :?

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 3:57 pm
от VLADO66
Тук можеш да видиш разни чалъми http://www.rakiyata.com/forum/viewforum ... 70d563d3ad

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 5:02 pm
от Andri01
Ако е чиста ,сварена ракия/без материал в нея/ няма нужда от добавяне на вода-няма какво да загори. Смесваш я всичката и в казана/ако позволява обема на същия/,ако не-на 2 пъти го правиш. Казана се пълни до 75% от обема. Отделяш първия 1л. и го оставяш за догодина ,заедно с "патокито"-това е остатъка под 30гр. в края на преварката. Добави 3-4 глави лук ,1-2 зелени ябълки,пепел/сода/ няма нужда да добавяш-те се слагат при първото варене.

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 5:34 pm
от big_death
Вода на преварка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се налива не със цел да не загори , а да не стане беля !!!!! Ако да речем на 50-60 литра му налееш 7, 8 литра нищо няма да стане - той спирта пак започва да излиза при 60-70гр. И да споделя аз как правя : варя материала първия път като хващам до като гори на казана ! След това на преварката отделям първите 2 литра първака - за разтривки да речем , после другата вече ракия се хваща до вкусови качества !! После продължавам пак да хващам до горене като този материял вече ще го слагам пак при следваща преварка !

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 5:38 pm
от infomar
Andri01 написа:
Ако е чиста ,сварена ракия/без материал в нея/ няма нужда от добавяне на вода-няма какво да загори. Смесваш я всичката и в казана/ако позволява обема на същия/,ако не-на 2 пъти го правиш. Казана се пълни до 75% от обема. Отделяш първия 1л. и го оставяш за догодина ,заедно с "патокито"-това е остатъка под 30гр. в края на преварката. Добави 3-4 глави лук ,1-2 зелени ябълки,пепел/сода/ няма нужда да добавяш-те се слагат при първото варене.
Ракията е чиста.... бистра.... само "патокито" е малко прозрачно мътно...
Безпокои ме ако градусите на това което ще варя станат повече от 25-30? Дали няма да е опасно да не гръмне. Чета, че препоръчват градусите да са около 20-25 :? Което значи, че трЕба да се разрежда.... Това означава, че трябва да смесвам рария с висок и с нисък градус за да докарам до 25, ако не стане - добавяне на вода.
Нямам представа колко вода се налива за да паднат градуси... понеже спиртомерът е от 30 до 60 гр.

А ти казваш, че не е необходимо да се добавя :?

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 5:43 pm
от Andri01
big_death написа:
Вода на преварка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се налива не със цел да не загори , а да не стане беля !!!!! Ако да речем на 50-60 литра му налееш 7, 8 литра нищо няма да стане - той спирта пак започва да излиза при 60-70гр. И да споделя аз как правя : варя материала първия път като хващам до като гори на казана ! След това на преварката отделям първите 2 литра първака - за разтривки да речем , после другата вече ракия се хваща до вкусови качества !! После продължавам пак да хващам до горене като този материял вече ще го слагам пак при следваща преварка !
Това е отворена система ,не може да вдигне налягане ,че да стане беля! Иначе за водата си прав-спирта пак си се извлича,но отива повече топлина за загряването.

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 7:02 pm
от big_death
Не е въпроса до налягането а до това че когато е топъл казана и лиснеш спирта може да стане беля , затова преди да сложиш спирта се слага водата хем да охлади малко казана, хем да върне малко и от градуса !!! Това не съм го измислил аз , а възрастни хора които са патили!

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 7:15 pm
от infomar
big_death написа:
Не е въпроса до налягането а до това че когато е топъл казана и лиснеш спирта може да стане беля , затова преди да сложиш спирта се слага водата хем да охлади малко казана, хем да върне малко и от градуса !!! Това не съм го измислил аз , а възрастни хора които са патили!
Това важи за топъл казан, но ако е студен :? Би трЕбало да не важи, или бъркам? Градусите... нямат връзка с нагряването после на казана?

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 7:31 pm
от Andri01
infomar написа:
big_death написа:
Не е въпроса до налягането а до това че когато е топъл казана и лиснеш спирта може да стане беля , затова преди да сложиш спирта се слага водата хем да охлади малко казана, хем да върне малко и от градуса !!! Това не съм го измислил аз , а възрастни хора които са патили!
Това важи за топъл казан, но ако е студен :? Би трЕбало да не важи, или бъркам? Градусите... нямат връзка с нагряването после на казана?
Никога,нито за първо варене,нито за преварка не се пълни топъл казан!!Закон на ракиджийте! най малкато,щото спирта започва веднага да се изпарява и...загуби,де :)! А за да "избухне" казана,той трябва да е затворен и евентуално изходящата тръба да е запушена/което при измит казан е невъзможно/!

Re: Ракия - двойна преварка - как?

Публикувано: нед юли 28, 2013 7:45 pm
от big_death
Може да не трябва да се пълни - ама пълним когато бързаме ! Така че не виждам какво лошо има като загрееш 5, 6 литра вода в повече ?????? -като застраховка !