Страница 1 от 1
Малиново вино?
Публикувано: чет сеп 05, 2013 3:55 pm
от Pishman_maistora
Здравейте,
Първа тема и първи коментар в този форум.
В двора имам 4 лехи с малини и реших да си направя вино от тях тъй като нямам какво друго да правя плодовете, а те са доста.
Някой може ли да сподели как става?

Re: Малиново вино?
Публикувано: чет сеп 05, 2013 9:03 pm
от gogitko
Приготвяне на Вино от малини
Добре узрелите, но твърди малини намачкайте хубаво и ги оставете да ферментират в съд за 4-5 дена. След това прекарайте през преса сместа. Твърдите части промийте с вода в количество около 3/4 от отделилия се малинов сок. Отново прекарайте през преса.
Смесете втория сок с първия. На всеки 10 л течност добавете 1.5 кг захар. Може да добавите и малко дрожди, за да се ускори ферментацията и оставете да ферментира.
След завършването на ферментацията (около 2-3 седмици при температура между 20-28 градуса) виното от малини се избистря и се бутилира. Бутилките се държат в хоризонтално положение в хладно и сухо помещение.Или пък
http://www.zdravni.com/hrani/70-hrani/2 ... alini.html
Re: Малиново вино?
Публикувано: чет сеп 05, 2013 9:29 pm
от Илчо Илиев
При тази ниска захарност ще стане добър оцет,а за вино......
Според моите скромни познания, захарта трябва да е поне двойно ...
Re: Малиново вино?
Публикувано: чет сеп 05, 2013 9:49 pm
от gogitko
Така ги дават рецептите.Виж че пише че ще стане ако е 16-18 градуса, а ако е 10-12 може да се вкисне.И най добре си мериш със захаромера да е над 20.
Re: Малиново вино?
Публикувано: нед сеп 08, 2013 7:51 am
от iivanov
При по-ниска температура само ще се забави ферментацията, нищо повече.
Re: Малиново вино?
Публикувано: нед сеп 08, 2013 7:07 pm
от gogitko
Говоря за алкохолни градуси на готовото вино трябва да са 16-18.Иначе при правенето захарноста да се прави по захараромер колкото поеме за да стане 20 еденици и да седи на топло за да ферментира.
Re: Малиново вино?
Публикувано: пон юни 06, 2016 4:01 pm
от nautilus33
Гледам, че темата е стара, но да попитам...
Предтой ми да правя вино от малини, за пръв път, а рецептите из нета бол, и при това всички различни.
Та, да попитам- някой от вас правил ли е, и да сподели личен опит
