Страница 1 от 2

С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 4:28 pm
от miroton
Идеята по голямо количество да меля.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 4:36 pm
от abcdefghijklmnopqrstuvwxz
Дядката го мели с ярмомелката/фуражомелката.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 4:59 pm
от dadko
И ние на село имахме малка фуражомелка. С нея освен царевица и пшеница- мелехме и червен пипер.Нещо такова представляваше.
Обаче беше толкова мобилна, че една нощ я откраднаха. Баща ми се амбицира и направи една 64-чукова самоделка с 18kW двигател. Свиха й двигателя пък... С нея, обаче пипер не е млял.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 5:02 pm
от miroton
А няма да си купувам ярмомелка/фуражомелка
големите количества са половин наилонова чанта-за лична употреба ми трябва.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 5:05 pm
от dadko
Е, с тази фуражумелка да не би да сме млели стотици килограми... И ние горе- долу толкова.За лични нужди. Затова- намери някой, който има подобна мелница- да ти смели материала...

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 5:55 pm
от Илчо Илиев
miroton написа:
А няма да си купувам ярмомелка/фуражомелка
големите количества са половин наилонова чанта-за лична употреба ми трябва.
За такива ''големи'' количества може да използваш кафемелачка, имаше едни доста големи,но сега не ми се рови за снимка..
Технологията е проста,но ако е лют пиперя....ще ти трябва противогаз...
Та, в подходяща тавичка го разтилаш и във фурната на 50 гр. докато напръхне....да се троши лесно,но да не прегори де....
Натрошаваш го колкото може на дребно и на малки порции го мелиш, ако държиш да е като брашно, задържаш по-дълго време и го пресяваш...
Аз преди време си направих мини фуражомелка тип миксер, точно за тази цел,но маторя е от пералня ''Диана" и се налага през 5 мин. да спирам за почивка,иначе това, което искаш да смелиш, аз го меля за 10-15 мин.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 6:38 pm
от Стиви
С блендера също става. С него дори не е необходимо да се натрошават чушките. Миналата седмица смлях една цяла найлонова чанта чушки, които преди това минаха през фурната за да изсъхнат напълно. Успях да ги смеля на четири пъти. Главния готвач в къщи, не пожела червения пипер да бъде пресяван. По добре било да има както фино смлян така и на дребни парченца, които набъбвали при готвене и предавали специфичен вкус на гозбата.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 6:48 pm
от hidrazin
С това. Ще се омахаш от въртене. :-D

Изображение

Иначе за големи количества се използват дезинтегратори. Нещо такова:
http://dezintegrator.com/smilane-cherve ... pravki.htm
:partyman:

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 6:58 pm
от miroton
С блендер щом става ще купя един,някъде ги гледах за 35лв.

Re: С какво си мелите червения пипер

Публикувано: вт сеп 16, 2014 7:30 pm
от king82
Аз го меля с кухненски робот. За количество, колкото за домакинството, всеки блендер (чопър) ще свърши работа. От 1кг. сурови чушки става 100 гр. пипер. Не оцветява като купешкия, но вкуса е по-важен от цвета. Правил съм си различни видове пипер - от червени, от зелени, от печени, от опушени.....и друго си е домашното.