Страница 1 от 4
Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 11:34 am
от jordanvass
Направих около 30л ябълков оцет. Мелих ябълки, слагах захар, мая, мед...както си му е редът. Отлежава цяла година. И стана. Но един казва слаб е, друг казва силен е... Лично аз не мога да преценя колко градуса е. Има ли начин това да се измери по-прецизно, без да се ползва език? Щото нали има оптимални градуси... с по-малко не се хващат туршиите, с повече пак не е хубаво...
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 11:51 am
от Kasap
Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 1:03 pm
от nikolson
Kasap написа:Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.

Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 1:09 pm
от toolegittoquit
nikolson написа:Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.
За това ли тези, които са правили зимнина с "фалшивият" оцет от кауфланд по 35 стотинки за литър реват как всичко поголовно се развалило? А като прочетеш състава, то е някаква киселина, разредена с вода. Добре, че ги накараха да го пишат поне "кисел продукт". Точно тоя чисто синтетичният оцет по мистериозни причини не става за консервиране.
jordanvass написа: Щото нали има оптимални градуси... с по-малко не се хващат туршиите, с повече пак не е хубаво...
Взимаш една бутилка от скъпият оцет и поглеждаш какво пише отгоре. Имаше някакви градуси написани. Сравняваш с твоят.

Само да спомена, че виненият оцет е за консервиране, ябълковият не го бива толкова в тая област.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 1:29 pm
от nikolson
toolegittoquit написа:За това ли тези, които са правили зимнина с "фалшивият" оцет от кауфланд по 35 стотинки за литър
Вероятно, заради по-ниската концентрация на оцетна киселина. Понятието "фалшив" е широко и може да включва противоположни, че и взаимоизключващи се причини. Достатъчно е продуктът да е некоректно етикетиран, независимо става или не.
Тя и 5% бира навремето беше безалкохолна, сега друга май няма. Даже и мътните бози, които промотират като "ретро", "традиционна" и др.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 1:51 pm
от Kasap
nikolson написа:Kasap написа:Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.
Правилен отговор на неправилен въпрос.
По-добре е, отколкото обратното.
Макар че се изкуших, да предложа титруване.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 2:15 pm
от jordanvass
nikolson написа:Kasap написа:Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.
Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.
О, извини моята дразнеща некомпетентност. То затова и питам. Явно грешката е моя, но се дължи на факта, че на някои бутилки наистина съм виждал да пише градуси, а не %. Естествено, аз съм хванал грешната.

Както и да е, благодаря за отговорите.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 2:26 pm
от gogo7777
Става и с алкохолен градус.......
В определено к-во силен алкохол сипи определено к-во оцет. С полученото к-во алкохол и градуса му си състави уравнение и го реши.....за теб е фасулска работа

Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 6:29 pm
от jordanvass
gogo7777 написа:...
Дрън-дрън-ярина.
Re: Колко градуса е домашният ми оцет?
Публикувано: ср сеп 16, 2015 6:49 pm
от Andri01
И аз направих-ябълков,но нещо доста мътен стана:(. Твоя избистри ли се?