Страница 1 от 1

Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?

Публикувано: нед юни 24, 2018 5:20 pm
от infomar
Виното е десертно, правено от десертно грозде, пивко, леко... розово. Сега го съхранявам в хладилник.

Re: Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?

Публикувано: нед юни 24, 2018 6:56 pm
от miroki
Да, може. Стига още да е хубаво. А, до сега нямаше ли? Обичайно се слага още като стане готово. Може и серниста киселина, което ти харесва.

Re: Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?

Публикувано: нед юни 24, 2018 7:04 pm
от Djack
Сега ще ти кажа, аз как процедирам! Рядко го застъпвам, но.....! ;)
Когато мина на бира, правя последно откаляване със серниста киселина! Слагам по 1,5-2гр. на литър вино! Изчаквам 24 часа, после го откалявам и проветрявам едновременно! Разбирай, че внимавам да не вдигна батака и го сипвам от високо за да се разпени и да се разпадне остатъка от серниста киселина във виното! После си купувам пластмасови бутилки (размер по избор), наливам го вътре и преди да завинтя капачката стискам леко шишето да се покаже минискуса - демек да няма никакъв въздух! Стягам здраво и нямам проблем със съхранението, стига да е на тъмно! Можеш и след 2 години да го пиеш, по-хубаво става!
Поздрави!

Re: Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?

Публикувано: пон юни 25, 2018 10:00 am
от infomar
Благодаря, днес ще действам.

Re: Мога ли да запазя виното от миналата година, ако му добавя калиев метабисулфит?

Публикувано: пон юни 25, 2018 12:56 pm
от preslav
Може, аз лично стабилизирам виното със серниста киселина, че по-лесно се дозира за малки количества.
Някои ползват за стабилизатор и калиев сорбат, но не съм пробвал.
Ако виното ти е хубаво и се е запазило до момента си заслужава (догодина ще е по-хубаво), ако са започнали странични процеси пак си заслужава, че да можеш поне да го направиш на ракия.