Страница 1 от 4
Смесена зелена туршия
Публикувано: нед окт 07, 2007 6:03 pm
от Стефан
Предлагам една изпитана от мен рецепта, която се прави точно в този период от годината:
Смесена туршия
4 кг Зелени домати - намушкват се с нож на 5-6 места
3,5 кг Моркови - цели
2 кг Зелени чушки “Златен медал” /може и "Сиврия"/ - нацепват се веднъж по дължина
2 кг Зелени чушки “Чорбаджийски” -цели
3 кг Карфиол - отделят се на средно големи розички
2 бр. Целина – глави - главите се нарязват на тънко,а клонките на6-7 см
2 кг Сол разтворена в 25 л вода - 8 %-тен разтвор от сол във вода
Продуктите се смесват,поставят се в бидон от 50 л и се преточва сутрин и вечер в продължение на десетина дни в зависимост от времето.
Публикувано: нед окт 18, 2009 5:47 pm
от Стефан
Днес отново правих тая туршия, но с половината пропорция. Просто за двама е много цялата. А ще има още и кисело зеле. Ракията е в достатъчно количество.
Публикувано: нед окт 18, 2009 6:30 pm
от Илиян Илиев™
Дядо ми прави нещо подобно. Доматите май не ги мушка и не слага чушки или поне не съм видял. Слага и круши.
Публикувано: нед окт 18, 2009 6:38 pm
от Стефан
Илияне, всичко е въпрос на варианти и опити. Намушкването е с цел едновременна ферментация на различните продукти. Не само круши, но и други плодове е възможно да се слагат. Друг е въпроса и с количеството на отделните продукти. Моето е примерно, и осреднено. Ако в едно домакинство се консумират повече от единия вид, за сметка на другия, то следващата година се прави корекция. Нали?
Въпроса е, че туршийката става преди зелето, и страшно много върви с ракия.
Публикувано: нед окт 18, 2009 6:42 pm
от Илиян Илиев™
Да така е и за това споменах крушите. Сега като се замисля май слага чушки или поне чушлета, защото съм опитвал въпросната туршия и е леко подлютена.
Re: Смесена зелена туршия
Публикувано: пон окт 19, 2009 9:45 am
от Leon
Стефан написа:Предлагам една изпитана от мен рецепта, която се прави точно в този период от годината:
Смесена туршия
2 кг Сол разтворена в 25 л вода - 8 %-тен разтвор от сол във вода
Преди 10 дни правихме подобна. Вече я започнахме, с ракия разбира се.
8% сол не е ли много?
Нашата я правихме с 5%. 500 гр. сол на кофа вода (10 литра).
Добре стана. Прекарва ракията!

Публикувано: пон окт 19, 2009 12:33 pm
от LazarGanev
И аз щях да кажа - 8% е много бре Стефчо, аз я правя с 3% - по-бързо заминава, не държи толкова, ама по-вкусно и по-здравословно. И зелето го правя с малко сол.
Публикувано: пон окт 19, 2009 5:41 pm
от Стефан
Тая година я направих 7%. А зелето го правя 3,5-4%. И не се смива до коледа, както ще стане при Лазар.

Публикувано: пон окт 19, 2009 8:12 pm
от LazarGanev
Нали всяка година така ги правя и зелето, и туршията и си ги ги изяждам сладко-сладко. Само че ги правя късно - към 15 ноември. Тогава вече е студено и не шупват набързо, а си ферментират бавно и стават качествени.
Re: Смесена зелена туршия
Публикувано: чет окт 04, 2012 6:31 pm
от stiv1961
Какво става с туршиите

Изрових тази тема на Стефко да не се повтарям. Та аз я направих на 25.09. и днес направо ми се прииска ракийка като я опитах. Моите продукти са сходни на Стефковите като допълних с краставички и четири зелки разрязани на четири/ да допълня качето/. Разликата е, че я направих в каче и солта е 4 %. Утре ще и сложа натриев бензоат и съм готов за следващата зимнина- голямата каца за кисело зеле
