Страница 1 от 5
Компоти
Публикувано: съб май 20, 2006 6:31 pm
от Стефан
Колеги, вече е време за първите компоти. Който се занимава с тая дейност. Днес за пръв път правихме компоти от ягоди. Ако има интерес, можем да обменим опит.
Ние използваме скоби за затваряне, при които капачките се използват няколко пъти. Изваждат се с щипката, посочена на снимката по-долу
Публикувано: съб май 20, 2006 10:03 pm
от TACHO
Интересно защо предпочитате да правите компоти за зимата.
В нашето семейство предпочитаме винаги пресните плодове, лятото ядем всичко, което го има,
зимата пак купуваме пресни плодове, пък дори и да са от Турция, Гърция или пък Китай.
Иначе за капачки съм си направил една пресичка, която от стара капачка, ако не е скъсана разбира се, прави пак нова капачка. Просто огъва ъглите на самата капачка като нови и след това затварянето е пак като с нова капачка.

Публикувано: съб май 20, 2006 10:22 pm
от velsi
Пресните плодове са си пресни. Но нищо не може да се сравни примерно със сока на един компот. Просто всяко си има своя уникален вкус. А за капачките и аз имам такава "пресичка"
Публикувано: нед май 21, 2006 12:20 pm
от Стефан
TACHO написа:Интересно защо предпочитате да правите компоти за зимата.
Ще отговоря веднага. Как мислите, че може да се изяде цялата продукция от дърветата на снимките по-долу в прясно състояние?
Та това са две череши, шест кайсии, 7 сливи, 15 праскови,5 ябълки,1 круша и т.н.
Публикувано: пон май 22, 2006 9:04 am
от Duke_BG
аз бих ги "консервирал" в парици (т.е. да ги продам), а зимата да обръщам париците в пресни плодове

Публикувано: пон май 22, 2006 10:16 pm
от TACHO
Duke_BG написа:аз бих ги "консервирал" в парици (т.е. да ги продам), а зимата да обръщам париците в пресни плодове 
Аз също.
Нищо не може да се сравни с пресния плод, никакъв сок.

Публикувано: съб юни 03, 2006 10:49 am
от emil_v r
Здравеите, някои използва ли соковарка ,едни с три етажа,от СССР . Подариха ми такава. Относно вносните плодове- имах морско свинче и живя 2 год хранено с мои плодове. Само веднъж му дадох вносна краставица и мря

,от едно резенче.Оттогава и това което кучето не яде , го изхвърлям . Ш ви кажа ако представлява интерес как си съхранявам морковите,репи и черв. звекло -мн. гот без ток . Имам проблеми обаче със съхранението на картофите, големи.
Публикувано: съб юни 10, 2006 9:10 pm
от Стефан
Вярно, че стават хубави сокове, но това вече е отживелица. Едва ли някой продължава да я ползва.
Публикувано: вт юни 20, 2006 5:31 pm
от Красимир
Хора, домашно приготвените компоти, сокове, сиропи и др. все още имат място в живота ни. Защо пък да не се консервира продукцията от двора или вилата. Това не е отживелица. Правете си спокойно консервичките. И пресните плодове през зимата не се знае колко са престояли, за мен нямат вкуса на тези, които си произвел с труд.
Публикувано: чет юни 22, 2006 3:55 pm
от Стойо
Нещо много малко плод слагаш в компота. Пълни бурканите догоре - особено праскови, круши, кайсии, ябълки. После народът в къщи ги пасира и разбърква с кисело мляко. Стават супер коктейли.